Csalódást okozott az Apple újabb rekordja

Tim Cook (Fotó: Apple)
Tim Cook (Fotó: Apple)

Tegnap a tőzsdezárás után 7 százalékkal, 394 dollárra esett az Apple részvényeinek értéke: a világ legértékesebb vállalata esetében unikumszámba menő árfolyam-erózió oka az, hogy a negyedik üzleti negyedéves számok hat év óta először nem érték el az elemzők által várt szintet. Tragédia persze nem történt – mind a forgalom, mind a nyereség látványosan nőtt –, csupán annyi, hogy a rajongók által izgatottan várt új iPhone-modell megjelenése átcsúszott a jelenlegi trimeszterre.

Olyannyira nem történt egyébként tragédia, hogy ilyen erős negyedik pénzügyi negyedéves jelentést még sosem tett közzé története során az Apple. A szeptember 24-én zárult három hónapos időszakban az árbevétel az egy évvel korábbi adathoz képest 39 százalékkal, 28,3 milliárd dollárra, az adózás utáni eredmény pedig 54 százalékkal, 6,6 milliárd dollárra nőtt. Az elemzők azonban mindkét mutatót valamivel magasabbra várták. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 40,3 százalék volt.

Az időszakban 17,07 millió iPhone-t adott el az Apple, 21 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – ám a Wall Street 20 millióra számított. Az iPadből 11,12 millió darab fogyott, ami 166 százalékos növekedésnek felel meg, míg a Macek forgalma 26 százalékkal, 4,89 millió darabra nőtt. Az évek óta tartó trendnek megfelelően az iPodokból most is kevesebb fogyott (6,62 millió), mint egy évvel korábban, 27 százalékos volt a csökkenés.

Tim Cook, aki augusztus vége, az azóta elhunyt Steve Jobs visszavonulása óta vezérigazgatóként irányítja a vállalatot, kiemelte, hogy az Apple árbevétele a most lezárt üzleti évben meghaladta a százmilliárd dollárt: az éves forgalom 108 milliárd dollár, a nettó nyereség pedig 26 milliárd dollár volt.

A cégvezető a rövid távú kilátásokat is rózsásan látja, hiszen az új telefon, az iPhone 4S elképesztő siker: a premiert követő első három napban több mint 4 milliót vásároltak belőle, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 16, percenként pedig mintegy ezer készüléket adnak el. Cook várakozásai szerint a jelenlegi, az ünnepi szezont is magában foglaló első üzleti negyedév újabb rekorddal zárul majd.

Az Apple forgalmának egyre nagyobb hányadát adja Kína – mutatott rá a vezérigazgató. A vállalat egy év alatt megnégyszerezte a forgalmát a világ legnépesebb országában, mely 4,5 milliárd dollárral a teljes árbevétel hatodát adja ma már.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények