Hirdetés

Egyre kisebb az iPad részesedése

Hirdetés

Az Android Honeycomb operációs rendszer megjelenése után várható volt, hogy az iPad dominanciája halványulni fog; volt időszak, amikor az Apple táblagépének piaci részesedése 96 százalék volt, amit egyszerűen lehetetlen hosszú távon tartani. A monopolhelyzet oka nemcsak az volt, hogy az iPad volt az első táblagép a piacon, hanem az is, hogy a Samsungot kivéve sokáig egyetlen egy gyártó sem tudott érdemi konkurenciát állítani a masinának.

Ezt igazolták a statisztikai adatok is: noha 2011 harmadik negyedévében 164 százalékkal több iPad fogyott, mint egy évvel korábban, a megelőző negyedévhez képest a bővülés már csak 20 százalékos volt. „Egyértelműen lassul az iPad növekedése” – nyilatkozta Tom Mainelli, az IDC elemzője. A lassulás oka nem csak a konkurens Android erősödése, hanem az is, hogy az Apple már leszedte az alacsonyan lógó gyümölcsöket. Mainelli szerint sok tehetős fogyasztó szívesen költ 500-nál is több dollárt az iPadre az olyan piacokon, mint amilyen az Egyesült Államok, de ezek a felhasználók már megvették a gépüket, és jelenleg a helyettesítő vásárlási ciklusban vannak.

Több elemző egyetért abban, hogy az iPad 3 megjelenésekor a jelenleg 499 dollárt kóstáló 16 GB-os, wifivel ellátott iPad 2 ára legalább 100 dollárt fog esni, ami önmagában nem nagy jóslat, hiszen általában ez a bevett gyakorlat. Ugyanakkor látni kell, hogy a hardveres szempontból minimalizált Amazon Kindle Fire 199 dolláros áron fog debütálni november közepén: ezért az árért ugyan most is lehet táblagépeket kapni, de azok minősége nem közelíti meg sem az iPadét, sem a Kindle könyvolvasókét.

November 15-én érkezik az USA-ba az Amazon Kindle Fire
November 15-én érkezik az USA-ba az Amazon Kindle Fire

Persze az iPadnek nincs oka szégyenkezésre: a Strategy Analytics adatai szerint a harmadik negyedévben 11,2 millió példányt szállítottak le belőle, miközben az Android-alapú modellekből 4,5 millió fogyott – ezzel az előbbinek 67, az utóbbiaknak 27 a piaci részesedése. A maradék 6,5 százalékon elterjedtség szerinti sorrendben a Windows- és a QNX-alapú, valamint az egyéb (WebOS és a MeeGo) operációs rendszert futtató készülékek osztoznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Csalódást okozott az Apple újabb rekordja

    A házi csúcsnak számító negyedéves számoknál jobbakat várt a mindig elégedetlen Wall Street. Pedig a növekedés erős volt, és az új iPhone is átütő siker.

  • Az Apple új vezetője megírta első levelét

    Tim Cook első megnyilatkozásában az örökség gondozását ígéri, az „Apple-varázslat” ezek szerint folytatódik.