Az Apple új vezetője megírta első levelét

A tegnapi nap nagy szenzációja volt, hogy lemondott a vezérigazgatói posztról Steve Jobs, a fogyasztói informatika vezéralakja, a mára a világ legértékesebb vállalatává vált Apple vezetője.

Azzal még a vele nem szimpatizálók is egyetértenek, hogy Steve Jobs nemcsak a 20. század végén megindult számítástechnikai robbanás egyik legnagyobb alakja, hanem egy olyan kivételes képességű cégvezető, aki technológiai és kereskedelmi ideáival alapvetően befolyásolta az iparág fogyasztói szegmensének alakulását, egy olyan karakteres szakember, aki hullámzó pályáján többször is képes volt sikerre vinni elképzeléseivel az általa irányított vállalkozásokat, és neki köszönhető – akár saját ötleteinek, akár roppant hatékony vezetési módszereinek tudjuk be –, hogy az Apple 2011-re minden elképzelhetőt meghaladóan sikeres céggé vált.

A mostani lépés – melynek hátterében nagy valószínűséggel Jobs egészségi állapotának újabb romlása állhat – épp ezért újra előhozta és csúcsra járatta a találgatásokat, hogy vajon milyen lesz az Apple egyik alapítója távozása után. Mivel – akár valóban tetteinek, akár személyes mítoszának köszönhetően – az a speciális helyzet alakult ki, hogy mind a fogyasztók, mind a piac, mind a befektetők számára az Apple = Steve Jobs, a vállalat megítélése minden olyan esemény kapcsán igen nagy mértékben változik, melyek őt érintik (gondoljunk csak arra, hogy betegsége hírei, az ideiglenes visszavonulás, vagy éppen egy tévedésből az internetre felkerült nekrológ), minden egyes, Jobsról szóló negatív hír komoly hatást gyakorol a vállalat részvényeinek árfolyamára.

Épp ezért különösen érdekes (és nagyon várt) az a megszólalás, melyet Tim Cook, az Apple új vezetője tett, a cég alkalmazottainak címzett hivatalos levelében. A 13 éve az Apple-nél dolgozó Cook a következőket írta:

A csapatnak:

Nagy örömmel fogadtam azt a lehetőséget, hogy a világ leginnovatívabb cégét szolgálhatom vezérigazgatóként. Az, hogy az Apple-höz jöttem dolgozni, életem legjobb döntése volt, különös ajándékként tekintek arra, hogy azóta az Apple-lel és Steve-vel együtt dolgozhattam az elmúlt 13 évben. Meg kell mondanom, osztozom Steve derűlátásában, ha az Apple fényes jövőjéről van szó.

Steve elképesztő vezetőm és mentorom volt, éppoly kiváló, mint az egész cégvezetői csapat és a mi fantasztikus alkalmazotti közösségünk. Örömmel tölthet el bennünket, hogy a jövőben is a mi Steve-ünk útmutatásai és inspirációi alapján vihetjük tovább a céget.

Azt akarom, tudjátok: az Apple nem fog megváltozni. Ünnepélyesen ígérem, hogy vigyázni fogok az Apple egyedi elveire és értékeire. Steve egy a világon egyedülálló kultúrát és társaságot hozott létre, ezt nekünk fenn kell tartani – mindez kódolva van a DNS-ünkben. Továbbra is a világ legjobb termékeit fogjuk gyártani, hogy a vásárlóink elégedettségét fenntartsuk, illetve megmaradjon alkalmazottainkban az a büszkeség, ami emiatt jellemezte őket.

Szeretem az Apple-t, imádom azt az új beosztást, mely e viszonyt még inkább elmélyítheti. Az igazgatótanács, a menedzsment, valamint a ti elképesztő támogatásotok feltüzelnek az új feladatokra. Bizonyos vagyok abban, hogy legjobb éveink még csak most következnek, és együtt képesek leszünk arra, hogy azt a varázslatot, amit Apple-nek hívnak, a jövőben is fenntartsuk.

Tim

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Lemondott Steve Jobs

    Az Apple betegállományban lévő alapító-vezérigazgatója visszavonul a vállalat napi irányításától.