Tízéves az iPod

2001. október 23-án került piacra a nem sokkal korábban bemutatott iPod, az Apple első zenelejátszója, melyről valószínűleg maga Steve Jobs sem hitte, hogy akkora siker lesz, hogy arra építkezve az Apple ma a világ legnagyobb vállalata lehet.

Sokan úgy gondolják, hogy az iPod sikereinek hátterében a fehér fülhallgató áll, mert a zenelejátszó egy olyan korszakban jelent meg, ahol egy efféle dizájnbeli változtatással sikereket lehet elérni. Hogy ez így van-e, azt nehéz megmondani, az viszont biztos, hogy az Apple jókor volt jó helyen. Az iPod ugyanis valamilyen formájában már korábban is létezett, a termék atyjának Tony Fadellt mondhatjuk, aki szeretett volna létrehozni egy zenelejátszót és egy fizetős zeneletöltő rendszert; meg is csinálta, de már az Apple berkein belül, a cég ugyanis 2001 elején alkalmazta a mérnököt, aki ma az iPod-divíziót vezeti.

Az eszköz a mai - pontosabban akkori - formájában nem létezne, ha a PortalPlayer nevű vállalatnak az ezredforduló tájékán nem lett volna egy prototípus szinten létező, cigarettásdoboz méretű zenelejátszója. Az Apple pénzügyi mutatói ebben az időben nem voltak túl ígéretesek, így az iPod gyors piacra dobása miatt együttműködésre léptek a PortalPlayerrel (a céget is így hívták). A zenelejátszó hardvere nagyjából végleges volt, a bónuszt pedig a félkész operációs rendszer jelentette. A szerződés aláírása után persze kiderült, hogy a félkész jelző is erős túlzás volt a hiányosságoktól és hibáktól hemzsegő eszközre, melynek Steve Jobs elképzelései szerint az AAC formátummal és az Audible hangoskönyvekkel is boldogulnia kellett - a formátumhoz azért ragaszkodott Jobs, mert már ekkor körvonalazódott a fejében az iTunes Music Store szolgáltatás, melynek a vezető szerint ebben a formátumban kellett értékesítenie a zenefájlokat.

Az első iPod 2001-ből
Az első iPod 2001-ből

A fejlesztést tehát nem tudta elkerülni az Apple, de tíz év távlatából azt mondhatjuk, hogy ezt kicsit sem sajnáljuk. A külsőt Jonathan Ive tervezte újra, a felhasználói felületet Jobs tökéletesítette, a mérnököknek viszont két hónapnyi munkát jelentett az üzemidő korrigálása, a PortalPlayer eredeti készüléke ugyanis mindössze három órán keresztül volt képes zenélni egy töltéssel. Végül azonban megjelent az első iPod, mely elég drága volt (399 dollár) és kizárólag Macintosh gépekkel tudott kommunikálni, így nem vált tömegtermékké. 2002 júliusában jöttek a Windows rendszerrel is kommunikáló, második generációs modellek, 2003-ban pedig mindenki kezébe vehette a harmadik generációs masinákat, melyek megjelenésével együtt elindult az iTunes Music Store is, mely hazánkba nemrég érkezett el.

iPod mini
iPod mini

Az igazi áttörést a 2004-ben megjelent iPod mini hozta el, melynek tárhelye jóval kisebb volt, mint a korábbi gépeknél (4 GB), kijelzőjének felbontása is csökkent (138 x 110 pixel, monokróm), ám a kor szintjéhez mérten nagyon kicsi volt és öt színben (ezüst, arany, rózsaszín, kék, zöld) volt elérhető. A februárban piacra dobott gép az Egyesült Államokban az első hétvége alatt elfogyott, így az európai megjelenést áprilisról júliusra tolták át. Ezen a ponton beindult a gépezet, jött a jelenleg hatodik generációjánál járó iPod nano, a negyedik generációját élő iPod shuffle, az iPhone-nal egy időben megjelent az iPod touch, a nagy tárhelyet igénylők pedig az iPod classicban találhatnak társat maguknak.

2007-ben az Apple bevételeinek 48 százalékát (7,1 milliárd dollár) tették ki az iPodok, ám az iPhone sikerének és a Mac számítógépek terjedésének köszönhetően ez az arány egyre kisebb. A 275. milliomodik iPod eladását a cég 2010. szeptember elsején jelentette be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Egyre kisebb az iPad részesedése

    Az Apple táblagépe persze még ma is toronymagasan vezet, kétszer annyit adnak el belőle, mint a többi konkurensből összesen.

  • Csalódást okozott az Apple újabb rekordja

    A házi csúcsnak számító negyedéves számoknál jobbakat várt a mindig elégedetlen Wall Street. Pedig a növekedés erős volt, és az új iPhone is átütő siker.