Anonymous nem tréfál: kiütötték a legnagyobb kiadói szövetség weboldalát

A kiadói képviseletek ellen hetek óta illegális támadásokat intéző, a 4chan.org oldalán szerveződő közösség, mely az Anonymous nevet viseli, tegnap közölte, hogy „Operation: Payback” nevű akciójuk folytatódik, és október 29-én, pénteken a világ egyik legnagyobb jogkezelő szervezete, az amerikai RIAA (Recording Industry Association of America) weboldala ellen fognak túlterheléses támadást indítani. A lépés közvetlen okaként talán az is számításba jöhet, hogy egy amerikai szövetségi bíróság végleg pontot tett a LimeWire sorsára: jogerősen elrendelték a megosztásra szakosodott csoport felszámolását, kliensüket el kell távolítani a Gnutella P2P-hálózatról. Ha a működtető cég tovább kíván dolgozni, 30 napon belül új, szerzői jogi szűrővel ellátott szoftverrel kell jelentkezniük.

Hirdetés

Az Operation Payback oldalán közzétett hirdetmény a már rég ismert érveket hozza fel a kiadói ipar ellen, és közben hangsúlyozzák, hogy nem fognak megállni: a fő megállapítás az, hogy a résztvevők megelégelték a kiadói csoportok és a velük együttműködő ügyvédi irodák tisztességételen gyakorlatát, amikor a szerzői jogi törvényekkel élnek vissza, és egy másik üzleti modell elterjesztésének szükségességét hangsúlyozzák.

A honlapra felkerült a RIAA vezérigazgatójának otthoni címe, telefonszáma, a RIAA faxsszáma, hogy célpontként szolgáljon. A DDoS-támadást magyar idő szerint este 11-re ígérték, ám a RIAA honlapja már jó ideje elérhetetlenné vált. (S az igazi háború jelét mutatja, hogy az Anonymous e célra létrehozott oldala sem elérhető.)

A RIAA előzetesen nem kommentálta a bejelentést – jelen pillanatban (17:30) pedig az interneten keresztül nem is tudják ezt megtenni.

Azóta történt

Előzmények