Összekaptak a partizánok és a kalózok

Az elmúlt hónapokban többször is beszámoltunk arról, hogy a 4chan weboldal köré szerveződő közösség a maga sajátos módszereivel az Anonymous gyűjtőnév alatt a Pirate Bayt ért illegális támadás után kiberháborút hirdetett a szerzői jogot harcosan képviselő hivatalok, szervezetek ellen. Az Opertion Paybacknek nevezett, meglehetős sikerrel zajló akció egyelőre weboldalak ellen irányult, irányul, az önkéntesen csatlakozók közreműködésével a célba vett szervezetek honlapjait hosszabb-rövidebb ideig sikerült megbénítani. A mozgalom félhivatalos programja szerint azonban ez csak a kezdet, ha nem érnek el eredményeket, akkor fokozatosan komolyabb, jóval nagyobb kárt okozó hackertámadásokra is lehet számítani.

Az „internetes engedetlenségi mozgalom” megítélése roppant szélsőséges: van aki forradalmároknak tekinti őket, van aki egyszerű bűnözőknek. Az, hogy a jelenlegi szerzői joggal elégedetlen, az ellen küzdő közösséget is megosztja az Anonymous működése, bizonyítja egy friss információ, melyről a TorrentFreak számolt be.

Ezek szerint két kalózpárt, az amerikai és a brit arra szólítja fel a résztvevőket, hogy vessenek véget az akciónak. (Annyit érdemes megjegyezni, hogy svéd mintára létrejött kalózpártok közül a fentiek egyike sem számít igazán erősnek, hangadónak.) A nyílt levélből kitűnik, hogy az Anonymous mögött sejthető motivációkkal maximálisan egyetértenek, a jelenlegi szerzői jogi szabályozást „erkölcstelennek” tartják, ám mérsékeltként úgy vélik, hogy (a hatályos szabályozások szerint törvénytelen) hackertámadások nem hogy nem érik el céljukat, de inkább a jogvédőket segítik, amennyiben újabb érveket adnak a kezükbe a szigorításról szóló vitákban, ugyanakkor gyengítik azok helyzetét, akik törvényes úton igyekeznek a nagy többség érdekeit szem előtt tartva kikényszeríteni a szerzői jogok reformját: „Kérjük, segítsetek bennünket, akik aggódnak a szabadságjogaitokért, a civil és alkotmányos jogaitokért, kérünt titeket, válasszatok mérsékeltebb és törvényes módszereket” – szól a nyílt levél utolsó mondata.

Az Anonymous szóvivője jelezte a TorrentFreaknek, hogy hamarosan reagálnak a kalózok nyílt levelére.

Azóta történt

Előzmények