Eldobná a Huawei-t egy nagy európai szolgáltató, a Biden-kormány tovább szigorít

A balkáni térségben igen meghatározó United Group azt fontolgatja, hogy minden Huawei eszközt lecserél az infrastruktúrájában. A Biden-kormány tovább szigorított a beszállítókra vonatkozóan.

A Reuters jelentése szerint a balkáni térségben tevékenykedő United Group telekomcég és médiavállalat azt fontolgatja, hogy minden egyes Huawei eszközt lecserél, ami az infrastruktúrájában csak megtalálható. Az óriás ugyanis az amerikai kormányhoz igazodna.

Az európai kormányok sorra vezettek be szigorításokat Amerika nyomására a kínai eredetű 5G-s hálózatok kapcsán, miközben a Huawei továbbra is tagadja, hogy bármilyen biztonsági kockázatot jelentenének a megoldásai.

Hirdetés

A BC Partners tulajdonában álló United Group többek között Bulgáriában, Görögországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is rengeteg szolgáltatást üzemeltet, ezek között mobilos, kábeltévés, telefonos és internetes is van.

Az ügy azért érdekes a szakemberek szerint, mert Kelet- és Dél-Kelet-Európában a mobilszolgáltatók közül sok épített Huawei eszközökre a Nokia és az Ericsson megoldásai helyett. A United Group elnöke most viszont arról beszél, hogy a jó megközelítés az, hogy fokozatosan átálljanak olyan megoldásokra, amelyeket Amerika jóváhagyott. A váltás azt jelenti, hogy a meglévő eszközöket eldobják, lecserélik – ez pénzben és időben is költséges folyamat.

Az óriásvállalat elnöke szerint egy ideális világban a kormányzatoknak pénzügyileg is segíteniük kellene ezt az átállási folyamatot az új infrastruktúrára, mert az nekik például több millió dollárba kerül.

Bár a Huawei a súlyos korlátozások ellenére 2020-ban a globális telekomfelszerelések piacán a teljes árbevétel 31 százalékát szerezte meg (a Dell’Oro piacelemző becslése alapján), szakértők szerint ha Amerika nem enyhít, akkor a Huawei szép lassan mindenhonnan eltűnhet (erre jó példa, hogy többé már Kínában sem a Huawei a legnagyobb okostelefon-gyártó, a helyét átvette az Oppo).

A Huawei reméli, hogy a jövőben is folytatódik majd a United Grouppal közös együttműködésük. Utóbbinak nagy tervei vannak, mióta felvásárolta a BC Partners, újabb és újabb felvásárlásokra és gyors piacszerzésre készül.

A kínai óriáscég számára azonban újabb rossz hír, hogy a Biden-kormány a héten újabb korlátozásokat vetett ki a Huawei beszállítóira, még a meglévő licencmegállapodásokon is szigorított (a részletek bizalmasak). Mindez a jelenleg érvényben lévő szerződések közül többet is veszélyeztet.

A Reuters két frissített licencbe is bele tudott nézni, ezek alapján tovább szigorították a felhasználás módját (tilos az 5G-s, katonai, kritikus infrastruktúrában, üzleti adatközpontban, felhőben, űriparban való használat), vannak új technológiai korlátozások, ezen felül például export előtt a készletinformációkat is ki kell adja az amerikai kormánynak a Huawei vagy az adott ügyfele. A szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a Biden-kormány fokozza a Huawei irányába érvényes exportkorlátozásokat.

Azóta történt

Előzmények