Az Amazon műholdjai is szórják majd a Vodafone 5G-hálózatát

Az Amazon Project Kuiper műholdhálózata segít majd kiterjeszteni a Vodafone 4G-s és 5G-s hálózatát.

Az utóbbi hónapokban több telekomcég is megállapodott már a SpaceX vállalattal arról, hogy a Starlink műholdas internetszolgáltatást azért vetik be, hogy kiterjesszék a szolgáltató lefedettségét a nehezen elérhető helyeken – ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy igen jövedelmező és egyben hasznos utat nyitott magának az ágazat.

Úgy tűnik, folytatódnak az együttműködések, a Vodafone ugyanis jelezte, hogy az Amazon Project Kuiper hálózatának használatáról állapodtak meg egymással. Így az Amazon műholdas hálózata terjeszti majd ki Európában és Afrikában a szolgáltató 4G-s és 5G-s lefedettségét.

A brit szolgáltató elsősorban a félreeső területeken alkalmazná a nagy sávszélességű, alacsony válaszidejű műholdas hálózatot.

Az Amazon a következő hónapokban két prototípust tesztel majd, majd 2024-ben indul az első műholdak telepítése, és a verseny a SpaceX és a OneWeb vállalatokkal (többek között).

A két vállalat elsősorban azoknak kedvezne, akiket jelenleg nem igazán tudnak gyors internetes eléréssel kiszolgálni, de cégeknek is szolgáltatna ilyen formában, például tartalék elérést. Állítólag az újítás sokat segíthet az olyan területeken, mint a mezőgazdaság, oktatás, egészségügy, közlekedés, pénzügyi szektor. Ezzel pedig kiegészítik az AST SpaceMobile-lal való fejlesztéseket, hogy űralapú mobilhálózatot építsenek, amely közvetlenül kapcsolódik a mobilokhoz.

A múlt hónapban egyébként ugyanilyen együttműködést indított a Telefonica és a Starlink.

Azóta történt

Előzmények