Újabb hadseregnek kell a SpaceX Starlinkje

A japán hadsereg is teszteli Elon Musk és a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatását, amely viszont továbbra sem tud betörni az indiai piacra. 150 milliárd dollárt érhet a SpaceX, ez is kiderült.

A Yomiuri kormányzati forrásai szerint a japán hadsereg egy ideje élesben teszteli Elon Musk és a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatását, a következő pénzügyi évben be is vezetnék annak alkalmazását.

A helyi védelmi minisztériumnak eddig is volt hozzáférése műholdas kommunikációhoz, de a Starlink alacsony keringési pályán biztosítana hozzáférést. A jelentés szerint rengeteg ország igyekszik ellenálló rendszert kialakítani, nehogy megzavarják vagy megtámadják a hálózataikat egy konfliktus esetén. Március óta a japán hadsereg 10 helyen és kiképzések során is teszteli a rendszert.

A Starlinket élesben használják Ukrajnában is, de Musk már októberben jelezte, hogy a végtelenségig nem tudják ezt finanszírozni. Az amerikai védelmi minisztérium ebben a hónapban árulta el, hogy intézkedtek a Starlink-szolgáltatások ottani biztosításáról.

Indiában már nem ilyen könnyű

Régóta akar betörni a nagy indiai piacra is a SpaceX és a Starlinkje, Elon Musk a helyi miniszterelnökkel való találkozók után is mielőbbi startot emlegetett. A jelentések szerint ennek egyik legfőbb akadálya Ázsia egyik leggazdagabb embere, Mukesh Ambani, aki az indiai telekomóriás Reliance Jiót vezeti.

Musk azonnal elindítaná a Starlinket Indiában, ami szerinte elképesztően nagy segítség lenne a félreeső helyeken, ahol nincs gyors internet, vagy egyáltalán internet. A gond csak az, hogy Ambani és Musk egészen másképp képzelik el a piacot és a kormányzat általi spektrumfelosztást, és mindkét fél a saját igazáért lobbizik.

Mennyit ér a SpaceX, és mi van a Starshippel?

A Bloomberg szerint a SpaceX belsős részvényeket ad el, ezzel pedig 150 milliárd dollárra becsülik a cég értékét. Januárban még 137 milliárd dollárt érhetett a vállalat, akkor 750 millió dollár tőkét vontak be.

Musk a napokban közölte azt is, hogy a Starship fejlesztésébe idén újabb 3 milliárd dollárt tesznek, és több változtatás is várható.

Azóta történt

Előzmények