Műholdkilövések miatt perelik az Amazont

A saját részvényese pereli az Amazont, amiért Jeff Bezos Blue Origin cége kapja a megbízásokat a Kuiper-műholdak fellövésére, a SpaceX választását pedig meg sem fontolták.

Az Amazon egyik részvényese, a Cleveland Bakers and Teamsters Pension Fund indított pert az Amazon és Jeff Bezos ellen, amiért meg sem fontolták, hogy más kapja a megbízást a Project Kuiper-műholdak fellövésére.

A per szerint a dollármilliárdokat érző szerződések során még csak meg sem fontolták a rivális SpaceX megbízását, annak referenciái ellenére.

A Project Kuiper elméletben bő 3000 műhold segítségével biztosít majd műholdas internetszolgáltatást, és a SpaceX Starlink riválisa lesz.

Az Amazon szerint a per és a vádak teljesen alaptalanok. A cég egyébként már 1,7 milliárd dollárt fizetett három partnernek, ebből 585 milliót kapott a Blue Origin. A cég ennek ellenére sem tudott még egyetlen prototípust sem felküldeni. A műholdak sorozatgyártása idén kezdődhet, a szolgáltatás bétája 2024-ben. A hatósági előírás szerint a 3236 műhold felét kell 2026-ra szolgálatba állítani.

Azóta történt

Előzmények