Új hozzászólás Aktív témák

 • L3zl13

  nagyúr

  válasz t72killer #1 üzenetére

  Érdekes probléma, még nam hallottam erről korábban.
  Mindenképp érdemes odafigyelni rá, de azért egy kicsit szkeptikus vagyok emiatt:
  Concerns about the effects of aluminium oxides on the atmosphere have been cited by U.S. telecommunications operator Viasat in its request to the US Federal Communications Commision to suspend launches of SpaceX's Starlink megaconstellation until a proper environmental review of its possible impacts is conducted.

  Nem lepődnék meg, ha a kutatásokat és publikációkat is támogatták volna anyagilag.

  [ Szerkesztve ]

  Aki hülye, haljon meg!

 • btprg

  senior tag

  válasz t72killer #1 üzenetére

  Hogy tudtál írni? Azt mutatta, hogy le vagy tiltva, már tegnap is.

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • Coleman.B

  junior tag

  válasz btprg #3 üzenetére

  Mert csak hsz. korlátozást kapott, nem pedig a hsz. írásának megvonását.

  Részletek itt: [link]

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz L3zl13 #2 üzenetére

  Arról nem is beszélve, hogy amikor a természetes folyamtokhoz arányosítják a légkörben elégő műholdak szerepét, akkor egyáltalán nem vették figyelembe a vulkanikus aktivitást. [link]
  Gondolom mert olyan nagyságrendi különbségeket is meg kellett volna említeni, ami az elvárttal ellentétes végkövetkeztetéshez vezetett volna.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • vicze1

  félisten

  válasz kpbendeguz #5 üzenetére

  A linkben, az alumíniumoxid (égése) ózont károsító hatásáról van szó. A probléma nagyon nem új keletű és a szilárd hajtóanyagos rakéták miatt volt eddig, amik túlnyomó többségben alumínium alapúak.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz vicze1 #6 üzenetére

  Ez eddig is világos volt, de az alumíniumon kívül léteznek még ózonréteget és általában a klímát befolyásoló természetes eredetű szennyeződések, pl. a vulkánok által a légkörbe juttatott kloridok, szulfátok és széndioxid. Ezeket pedig több tízmillió tonnás nagyságrendben mérik, miközben a műholdak és rakéták esetében max. 4-5ezer tonnányi szennyezésről beszélhetünk.
  Csak ugye ha kontextusába helyeznék a számokat, akkor kevésbé lenne hiteles az "aggódás".

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • azbest

  félisten

  indiában főleg indiai vállalkozásokat preferálnak külföldi helyett, lehet az sem baj, ha a vezető ismerőseié. Szóval nehéz lesz eladni szolgáltatást nekik.
  Gyárat már esetleg, ha az bevételt csinál az államoknak, nem pedig kiadást.

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz kpbendeguz #7 üzenetére

  "Csak ugye ha kontextusába helyeznék a számokat, akkor kevésbé lenne hiteles az "aggódás"."

  Onnantól kezdve, hogy egy aktív piaci konkurens csinálja, eleve teljességgel hiteltelen bármiféle aggódás.

  Armored Core VI CE és PCE eladó; Starfield Premium upgrade (XBOX) eladó

 • vicze1

  félisten

  válasz kpbendeguz #7 üzenetére

  Egy vulkán nem minden nap tőr ki. A hatásuk rövid ideig tart ózonkárosító szempontból.

  "Ezeket pedig több tízmillió tonnás nagyságrendben mérik"
  Az ózonkárosító anyagok ennek töredéke, felesleges kamuzni.

  Illetve ahogy a linkelt cikked is írja, a nagyobb erejű és nagyobb mennyiségű anyagot az atmoszférába juttató kitörések jelentős mennyiségű "port" juttatnak az légkörbe, aminek rövidtávú általános hűtő hatása van + UV-t is blokkolja.

  "műholdak és rakéták esetében max. 4-5ezer tonnányi szennyezésről beszélhetünk."
  Naponta, havonta, évente? Ez melyik és mennyi "mega-constellation"-ra vonatkozik, 1-2-3-4? 10ezer, 20ezer, 100ezer műhold? Vagy csak hasadra ütöttél?

  Aranyos az az érv, hogy van ami károsítja, akkor nem gond gond ha rásegítünk... :U

  A valóság az, hogy nem vagyunk tisztában és nem tudjuk mi lesz a következménye rövid és hosszútávon a "mega-constellation"-öknek. Az biztos hogy semmiképp se szabad csak úgy figyelmen kívül hagyni, és egyszerűen folyamatosan figyelmi kell rá.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz vicze1 #10 üzenetére

  "Egy vulkán nem minden nap tőr ki. A hatásuk rövid ideig tart ózonkárosító szempontból."

  Ahogy műholdat sem égetnek napi rendszerességgel és az sem tart tovább pár óránál ugye. Ezért szoktak átlagokkal számolni.

  "Az ózonkárosító anyagok ennek töredéke, felesleges kamuzni."

  Ezt írtam: "léteznek még ózonréteget és általában a klímát befolyásoló természetes eredetű szennyeződések, pl. a vulkánok által a légkörbe juttatott kloridok, szulfátok és széndioxid"
  Ezek együttese több tízmillió tonna nagyságrendű.

  "Aranyos az az érv, hogy van ami károsítja, akkor nem gond gond ha rásegítünk... :U"

  Ez szalmabábozás, mert én az arányokról beszéltem, hogy ha a tanulmány szerzői nem mazsolázgatnának a természeti jelenségek között, hanem az összes klímát és ózonréteget befolyásoló hatást figyelembe vennék, akkor rögtön kiderülne, hogy lepkefing miatt aggódnak a tornádóban. Ettől még az elégett műholdak szennyező hatása természetesen létező jelenség, csak a mértéke hiteltelenné teszi a tanulmány végkövetkeztetéseit.

  "Naponta, havonta, évente? Ez melyik és mennyi "mega-constellation"-ra vonatkozik, 1-2-3-4? 10ezer, 20ezer, 100ezer műhold? Vagy csak hasadra ütöttél?"

  Jelenleg a SpaceX 12000-es konstellációra van engedélye, egy Starlink műhold kb. 350kg, tehát az összesen 4200 tonna egy évben, ha az összeset cserélik. Ez lényegesen több, mint amivel a linkelt tanulmányban számoltak, ott ugyanis naponta 2.2tonnára hivatkoznak, ami évente 803 tonna.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • vicze1

  félisten

  válasz kpbendeguz #11 üzenetére

  "Ahogy műholdat sem égetnek napi rendszerességgel "
  Jelenleg még nem. Mivel 5év egy Starlink élettartalma, így pontosan amilyen mennyiségben fel lettek lőve, le is jönnek.

  A v1 ~300kg., a v2 mini 800kg, ha valamikor lesz Starship akkor a v2 már 1,2tonna.
  A teljes Starlink mega-constellation 42000 szatellit összesen(pont a további 30000 engedélyeztetéséről van szó...) nyilván v2-vel lenne egyszer valamikor, még egyszer 5évente az egész hóbelevancot cserélni kell, azaz gyakorlatban folyamatosan pótolni. Ami évi 10ezer tonna elégő műholdra jön ki Starlink esetében.
  Na most ez 1db mega-constellation. Jelenleg nem tudjuk hány lesz a jövőben, 2-3 van tervben eddig.
  Mivel jó fej vagyok, tök eltekintek a nem éppen alacsony környezeti terhelésről, amit a fellövések mennyisége jelentene, mivel nem akarok terelni mint egyesek. ;)

  "Ez szalmabábozás,"
  Mondja az aki teljes más anyagok kihatását próbálja hasonlítani az taglalt aluminium oxidhoz. :) X anyag hatása nem éppen ugyanaz mint Y-né. Több millió tonna CFC légkörbe eresztésével se volt 70éve senkinek problémája...
  Nem arányosítasz, hanem valami totál más felé próbálod elterelni az egészet és a szőnyeg alá söpörni, mert bántják Muskot? :F

 • L3zl13

  nagyúr

  válasz vicze1 #12 üzenetére

  Mondja az aki teljes más anyagok kihatását próbálja hasonlítani az taglalt aluminium oxidhoz.
  A vulkáni hamu kb 15%-a aluminium oxid ha jól tudom, szóval nem teljesen értelmetlen felhozni a témában.
  Persze nem tudom, hogy ténylegesen mennyi jut ebből fel a sztratoszférába és hogy ugyanolyan hatása van-e mint az elégő műholdaknak.

  Másik kérdés ami felmerült bennem, hogy a Starlink műholdak tömegét tudjuk, de mennyi abból az aluminium?

  Aki hülye, haljon meg!

 • t72killer

  titán

  válasz vicze1 #12 üzenetére

  Nekem eleve a "Muskos" kivitelezéssel van bajom (ami egyébként finomabb formában rengeteg cégre jellemző): varacskos disznóként berongyolunk a jelen esetben képzelt piacra, mindent és mindenkit** letaposva - csupán azért, mert a bürökraták még nem állítottak fel szabályokat.

  **:
  #1: összevissza cikázó kacatok agyonvágják a profi és amatőr csillagászatot ("természetesen" ezt mindenki le@rja, hisz a természet megfigyelése "csupán felesleges hobbi", míg netszolgáltatásból PÉNZT(!!!) lehet(?) keresni). Stellariumban random klikkelés már most(!) nem csillagot fog, hanem 50/50 eséllyel egy starlink holdat. Persze tudom "megoldották" lefestették a holdakat, így csupán párezerx fényesebbek, mint egy főövbeli kisbolygó. Amúgy a pályán szétesett darabok után kiugrik makd Musk az astroteslájával+egy kondér fekete festékkel és bemázolja a fényes oldalait? A festék a rádió, ill NIR-ben dolgozó csillagászok számára is láthatatlanná teszi a holdakat?

  #2: a "csendes 1db piroslámpa kell a faluban" forgalomból Los Angeles alsót csinált a LEO-ból ennek minden biztonsági és extra ktg-vonzatával, és akkor ha a kínai álmok is megvalósulnak, Los-Angelesre ráépül még egy 2x11sávos Peking. Az ISS-re mindenesetre érdemes lesz nagyobb spájzot építeni, ha egyik-másik pizzafutárt elkapná a műholdtörmelék. Itt nem működik dugókezelésre, hogy kitesszük a 60as táblát...

  #3: a világ Grétái 7/24 azon nyavajognak, hogy kinyírom a pingvineket ha megeszek egy tányér marhapörit. Kérdés: mennyi is egy égi Mbps VALÓS, TELJES klímalábnyoma? Ha a vidékalsóalsón elszaporodik a net és megugrik a "jólét", az mennyi extra terhet is jelent majd?

  #4: az alumíniumos magaslégkörformálás kérdéskörét meg ugye a linkelt cikk tárgyalja - de persze itt is sikerült a 10++km-rel alacsonyabbra, epizodikusan feljutó más anyagból lévő forrásokkal "összehasonlítani" a kollégának.

  Musk mellett a bajom a Kínaiak, akik gazdasági erejük lévén akár van újrahasznosítható műholdbusz, akár nincs, ha a Zamcsiknakvan - nekünkiskell alapon 100%, hogy megcsinálják a sajátjukat, pont ahogy a navigációs rendszerüket is megcsinálták. És pont náluk figyel be a #2es pont: ugye szép csendben gyarmatosítják Afrikát - ezzel szépen ki is húzzák a kis kolóniáikhoz a hálókábelt. Musk precedens: a többi félnótás követni akarja, és ha Musknak megengedték, másnak se lehet nemet mondani.

  Mivel másik topikban XX.szd-i stílust mertem megütni pár ruszkitrollal, így a kedves Musk-rajongók kommentjeire ha akarnék se tudnék reagálni, priviben téríteni próbálókat pedig tiltom. Nem, nem érdekel, hogy a mindent letaposó "emberiségmodell" hívei hogy próbálják ennek a nagyranőtt hisztis csecsemőnek a játékait mosdatni.

  #13: és hány tonna vulkáni alumínium kerül naponta 50-70km magasságba?

  [ Szerkesztve ]

  Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

 • azbest

  félisten

  válasz t72killer #14 üzenetére

  a csillagászatos hiszti full kamu, eddig sem több órás expozícióval csinálták. Inkább arra kéne koncentrálni, hogy csináljanak több űrtávcsövet, hogy ne 25 évente legyen minden egy lapra feltéve. De még a legnagyobb földi rádiótávcsövet is hagyták összedőlni.

  Az űrbe csak Bezos akar függőlegesen felmenni. Valójában nem úgy mennek fel, hanem szépen besorolnak vizszintesen. Plusz még mindig sokan nem értik, hogy több száz vagy ezer kilométerek vannak távolságban.

  Műprobléma a pörkölttel összehasonlítani. De valszószínűleg kisebb a lábnyoma az összes műholdnak együtt, mint az összes pörköltnek együtt - persze csak hasamra ütöttem, de nagyságrendi különbségek vannak. Plusz nem keverendő a műkaja lobbi tevékenysége ezzel, mert marhára átverés a legtöbb szintetikus, vegyész étel és a lábnyoma is.

  Érdemes kutatni, de valsz nem vészes, csepp a tengerben. Arra kell figyelni, hogy nehogy olyan anyagokat használjanak, ami katalizátorként működik. Ami csak egyszer elég, azzal semmi gond, mert úgy csak csepp a tengerben.

  Ez a Musk személye elleni mánia beteges, amit sokan előadnak. Semmi racionális alapja nincsen. Fel nem foghatom, hogy felnőtt embereknek mi játszódhat le a fejében, hogy zsigerből gyűlöljenek valakit ismeretlenül. Gondolom működik a folyamatos média hadjárat, addig ismételgetik a baromságokat, mire az erre fogékonyaknak elmélyül. persze a sablonválasz erre, hogy aki nem gyűlöli, az muszkszopó, de ez csak az érvelés mély alapjait tükrözi. Kár ezzel foglalkozni. Bár azután, hogy múltkor egyik helyen John Goodenough halálhíre alatt is ment a fröcsögés, hogy tönkretette a világot a lithium akku feltalálásával... a fogyatékosak telefonjában és laptopjában lévő ram és akku kifejlesztésében is részt vett, fel sem fogják mit beszélnek.

  [ Szerkesztve ]

 • L3zl13

  nagyúr

  válasz t72killer #14 üzenetére

  "összevissza cikázó kacatok agyonvágják a profi és amatőr csillagászatot"

  A profik köszönik jól megvannak, hiszen pofon egyszerű szoftveresen kezelni a dolgot.

  Stellariumban random klikkelés már most(!) nem csillagot fog, hanem 50/50 eséllyel egy starlink holdat.

  Lehet, hogy a Stellariumot kellene kijavítani akkor.

  Aki hülye, haljon meg!

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz vicze1 #12 üzenetére

  "Ami évi 10ezer tonna elégő műholdra jön ki Starlink esetében."

  Majd ennyi lesz valamikor, én a jelenleg kiadott engedélyek alapján számoltam, de oké vegyük ezt alapul. Még mindig osztási maradéknak is elhanyagolható a több tízmillió tonnás kibocsátással járó vulkáni tevékenységhez képest, ami 5.5 quadrillió tonnányi légkörben oszlik szét.
  Ez olyan, mint amikor a klímacsúcsra érkező diplomatákat a magánrepülők miatt ekézik, miközben a teljes kifogásolt CO2 mennyiséget Kína 2 perc alatt engedi a levegőbe.

  "Nem arányosítasz, hanem valami totál más felé próbálod elterelni az egészet és a szőnyeg alá söpörni, mert bántják Muskot? :F"

  Sajnálom, ha a mennyiségek számszerűsítése ellentmond az irracionális indulataidnak, de attól még megkérdőjelezni egy erősen manipulatív célzatú, adatokat mazsolázgató tanulmány hitelességét nem terelés.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Új hozzászólás Aktív témák