Új vezetőt kap Jeff Bezos űrcége, hogy megszorongassa a SpaceX-et

Az Amazon egyik korábbi vezetőjét nevezi ki a Blue Origin élére Jeff Bezos.

Távozik az év végén a Blue Origin jelenlegi vezérigazgatója, Bob Smith. Jeff Bezos űrcégének élére az Amazon egyik korábbi vezetője, Dave Limp kerül. Smith még 2017-ben érkezett a Honeywell Aerospace éléről.

Limp korábban az Amazon senior alelnöke volt, a fogyasztói eszközök üzletágat vezette – december 4-től azonban a Blue Origin vezérigazgatója. Erről hónapokig egyeztettek.

Limp több mint 13 évet töltött az Amazonnál, többek között az Echo termékekért is felelt. Augusztusban visszavonult, miután az ágazata bevételi problémákkal és elbocsájtásokkal küzdött.

Limp űrprojektekben is szerzett tapasztalatot, felügyelte a Kuiper projekt létrehozását, amely a SpaceX Starlink riválisa lesz.

A Blue Origin kapcsán nagy teher hárul rá: felügyeli majd a régóta késlekedő, orbitális kilövésekkel foglalkozó ágazatot, amely nagy bevételi forrás lehet. De a Holdra leszálló egységektől is sokat remélnek, az évtized végére NASA-űrhajósokat küldenének oda.

Míg régebben kutatás-fejlesztési cégként működött a Blue Origin, egy ideje a SpaceX nagy riválisává nőne fel, a kilövések, az űripar területén is (a műholdakra pedig ott az Amazon alá vont Kuiper).

A Blue Origin a szuborbitális űrturizmus kapcsán már ért el sikereket, de más téren és a jövedelmező kormányszerződések kapcsán erős lemaradásban van a riválisokhoz képest. A 2000-ben alapított cég még fel sem tudott lőni semmit Föld körüli pályára – de a New Glenn rakéta már készül, akár a Starshipre is riválist jelenthet.

Azóta történt

Előzmények