Az Amazon drónja kiszállította az első csomagot

A technológia még tesztelés alatt áll, de a demonstráció jól sikerült, hamarosan gyorsuló ütemben bővítik a résztvevők számát.

Az Amazon tegnap jelentette be, hogy december 7-én az Egyesült Királyságban sikeresen lebonyolították az első drónnal történő áruszállítást.

A demonstráción a kis szállítógép egy Amazon Fire TV sticket, illetve egy zacskó pattogatott kukoricát juttatott el az ügyfélhez – aki egyike annak a két(!) embernek, akik a drónos áruszállítás bétatesztjének résztvevői. A repülő teljesen automatikusan, GPS-adatok segítségével navigált, és a csomagot az internetes megrendelés után 13 perccel vehette át a vevő.

Amazon
[+]

Ahogy arról három éve az IT café is beszámolt, Jeff Bezos, az Amazon vezetője a CBS televíziónak adott interjújában ismertette a cég azon tervét, mely szerint hamarosan elindíthatják a Prime Air nevű szolgáltatást, és ennek keretében drónokkal fogják eljuttatni a kisebb súlyú és méretű megrendelt árukat ügyfeleikhez, maximum félóra alatt.

Az amerikai fejlesztés legnagyobb akadálya a szabályozás kialakításának késlekedése volt, ám amikor az elkészült, kiderült, hogy az nem felel meg az elvárásaiknak, ugyanis a szabályok szerint a röptetőnek mindig látnia kell a drónt, valamint egyszerre csak egy akciót futtathat, egyetlen drónnal. Vagyis olyat nem lehet, hogy az operátor csak digitálisan követi az eszközt, ahogy az sem, hogy egyszerre több eszközt irányítson vagy ellenőrizzen. Ezért az Amazon el is vitte a technológia tesztjeit az USA-ból.

Bezosnak Nagy-Britanniában sikerült megegyezni a légi felügyelettel, és Cambridge mellett folytatták a teszteket (ugyanakkor a drónos áruszállítás egyelőre itt sem engedélyezett). A használt drónok maximum 2,5 kg-os terhet tudnak szállítani, GPS-alapján önállóan keresik meg a címet, 120 méternél magasabban nem repülhetnek. Az ügyfeleknek lehetőségük van egy speciális, QR-kódot tartalmazó eszköz elhelyezésére, hogy a precíz landolást segítsék.

Ahogy fentebb említettük, jelenleg csak két résztvevője van a tesztnek, de ezt hamarosan száz körülire bővítik, majd a következő fázisban már több százan kaphatnak drónnal csomagot.

Azóta történt

Előzmények