Bojkottra szólítják fel Jeff Bezost az Amazon dolgozói

A mexikói határnál történtek volt az utolsó csepp a pohárban, az alkalmazottak a visszaélésektől tartanak.

A vállalat alkalmazottainak egy csoportja levélben követeli a vezérigazgatótól, hogy az Amazon az arcfelismerő szolgáltatást (Rekognition) ne biztosítsa tovább a rendőrség számára, illetve vonják meg az AWS felhőszolgáltatást a hatóságokkal együttműködő Palantir elemző cégtől.

Az indok az, hogy a hatóságok visszaélnek a szolgáltatásokkal, és a legsúlyosabbnak azt tartják, hogy a Donald Trump elnök zéró toleranciát hirdető politikáját követő bevándorlási hivatal (Immigration and Customs Enforcement – ICE) és a belbiztonsági minisztérium  (Department of Homeland Security – DHS) különösen embertelenül bánik a bevándorlókkal az USA-Mexikó határon. Mint ismert, itt elválasztották a gyerekeket a szüleiktől, külön táborba vitték őket, mindaddig, amíg az országos tiltakozás hatására az elnök nemrég le nem állította ezt a gyakorlatot.

Azt, hogy az Amazon a valós idejű arcfelismerési technológiát biztosítja a rendőrségnek, egy civil szervezet, a szólásszabadság védelméért kiálló ACLU hozta nyilvánosságra májusban. Ennek az is a következménye lett, hogy a részvényesek júniusban felszólították Jeff Bezost, hogy fogja vissza a Rekognition licencelését, mivel komoly adatvédelmi aggályok merültek fel vele kapcsolatban.

Nemrég a Microsoft dolgozói írtak hasonló levelet Satya Nadella vezérigazgatónak, szintén az ICE gyakorlata ellen tiltakozva, míg korábban a Google-nál tiltakoztak a katonai szerződések ellen.

Azóta történt

Előzmények