Hallgatózott az Alexa

Még ha úgy is történt, ahogy az Amazon állítja, komoly adatvédelmi gondot jelez, ha az asszisztens így tud figyelni a háttérbeszélgetésekre.

Nagy port vert fel egy portlandi nő esete, aki a helyi tévének nyilatkozva azt állította, hogy az Amazon virtuális asszisztense, az Alexa a rendelkezésre álló eszközökkel „lehallgatta” a férjével folytatott magánbeszélgetésüket, majd ezt a felvételt illetéktelennek továbbította.

A család otthonának minden helyisége „hálózatra van kötve”, vagyis minden helyiségben az Alexa segítségével, hangutasítással vezérlik, a fűtést, a világítást, a biztonsági rendszert. Két hete azonban kaptak egy telefonhívást Seattle-ből, a férj egyik alkalmazottjától, akinek a neve szerepelt a kontaktlistában, hogy a rendszerüket valószínűleg feltörték, mivel beszélgetésük felvétele eljutott hozzá.

Ezek után azonnal lekapcsoltak mindent az Alexáról, mivel már nem bíztak meg benne, majd jelezték a történteket az Amazonnak, akik válaszuk szerint azonnal vizsgálatot indítottak. A mérnökök a logadatokból megállapították, hogy valóban úgy történt, ahogy a panaszos állította, ezért többszörösen is bocsánatot kértek, és megköszönték a figyelmeztetést. Ugyanakkor részleteket nem árultak el a meghibásodás okáról, csak annyit közöltek, hogy egy rendkívül ritka szituációról van szó, de mindent megtesznek, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.

A Recode megkeresésére az Amazon részletesebb választ adott, de ez a magyarázat annyi véletlent tartalmaz, hogy már inkább a hihetetlen kategóriájába tartozik: Alexa véletlenül hallotta a nevét, véletlenül hallotta a küldés utasítást, véletlenül hallott egy nevet.

Azóta történt

Előzmények