Az EU az Amazonon is behajtja az elmaradt adót

Folytatódik a küzdelem az adóelkerülő vállalatok és az offshore-paradicsomok ellen, most az amerikai gigacég került sorra.

A döntés híre már tegnap este kiszivárgott, de mára bizonyossá vált: az Európai Bizottság (EB) úgy döntött, hogy az Amazonnak meg kell fizetnie azokat az elmaradt adókat, melyeket úgy spórolt meg, hogy illegálisan kapott kiskereskedelmi adókedvezményeket Luxemburgban. Az EB az eltrükközött adó mértékét 250 millió euróban (mintegy 75 milliárd forintban) állapította meg, ennyit kell az Amazonnak befizetnie a luxemburgi költségvetésnek (plusz a kamatok).

A bizottság álláspontja szerint az Amazon 2006 és 2014 között „valós, érvényes indoklás” nélkül kapott adókedvezményeket, így illegálisan előnyökhöz jutottak, körülbelül a nyereség háromnegyede után nem fizettek adót – állapította meg Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa. A biztos elmondta, hogy az Amazon ezzel olyan versenyelőnyhöz jutott az európai, ám az adókat tisztességesen megfizető vállalkozásokkal szemben, mely törvénytelen és akadályozza a konkurencia tevékenységét. A vállalat a szokásos, más multinacionális cégeknél is alkalmazott módszert használt: a luxemburgi leányvállalat az állami egyezményre támaszkodva a nyereséget egy másiknál könyvelte el, egy „holdingcégnél”, mely nem esett a helyi adószabályozás alá, és ez utóbbi csak papíron létezett, sem alkalmazottai, sem irodái nem voltak, üzleti tevékenységet sem folytatott.

Az Amazon a döntésre válaszolva kijelentette, hogy méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartják, mivel ők a hatályos szabályok és törvények alapján jártak el. A határozat tanulmányozása után szinte biztos, hogy megfellebbezik a döntést.

Ahogy tette ezt az Apple is, akiknek egy hasonló határozat értelmében 13 milliárd eurót (plusz a kamatokat) kellene befizetniük az ír költségvetésnek. Az ír kormány sem fogadta ezt el, ők egyszerűen nem hajtották be a tartozást. Erre reagált a biztos asszony ma, amikor azt mondta, hogy nem fogja hagyni, hogy az Apple megússza a fizetést, és az Európai Bíróságon rá fogják kényszeríteni az ír kormányt az elmaradt adó beszedésére.

Azóta történt