Nézze élőben Bezos űrjárművének újabb tesztjét!

Ha a mai misszió sikeres lesz, hamarosan jöhetnek az emberek által végrehajtott próbarepülések.

Ma délután, magyar idő szerint kora délutánra tervezték az Amazon vezetője, Jeff Bezos által jegyzett Blue Origin projekt következő állomását, a New Shepard űrkapszula újabb tesztrepülését – de az élő közvetítés oldala szerint némi csúszás lépett fel, a hír írásának időpontjában délután öt órát jelöltek meg a startra. A rakétát egyébként a texasi Van Horn város melletti létesítményből indítják útjára.

A mostani repülés célja a bejelentés szerint az, hogy bemutassák a leendő űrturistáknak és a szakembereknek a rendszerbe épített biztonsági funkciókat. Ez lesz a kilencedik tesztrepülés, illetve a harmadik olyan, amelynél a legújabb, tavaly decemberben bemutatkozott egyfokozatú rakétát használják. A kapszulát úgy tervezték, hogy nagyjából száz kilométeres magasságot érjen el, majd visszatérjen a felszínre. A mai teszten egy speciális próbabábu (Mannequin Skywalker) lesz az utasfülkében, hogy szimulálják az utasélményt.

Abban is különleges a kilencedik misszió, hogy az előzetes tervek szerint el akarják érni a rakéta és a rendszer által biztosított maximális magasságot – az elképzelés ugyanis az, hogy ha minden klappol, akkor jövőre már jöhetnek először a saját alkalmazottakkal zajló emberes tesztek, majd a fizetős utasok is. (Jegyeket egyelőre még nem lehet kapni, de épp a napokban terjedt el a hír, hogy nagy valószínűséggel 200-300 ezer dollár lesz egy út ára. A Blue Origin hivatalosan azt közölte, hogy ezeket a feltételeket addig nem dolgozzák ki véglegesre, míg az emberes tesztek nem mutatnak pozitív eredményeket.)

A vállalkozás egyébként a turistautakkal párhuzamosan bérmunkát is végez, különféle kutatási feladatokat tudományos műhelyek számára.

Előzmények