2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Most már nagyon nagy bajban van a Facebook

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: The New York Times

Ugyanakkor ez az új skandalum nemcsak a közösségi oldalt érinti, viheti magával a világ legnagyobb internetes technológiai vállalatait is.

Úgy tűnt, hogy az óriási vihart kavaró Cambridge Analytica botrányt a vállalat menedzsmentje és vezetője viszonylag ügyesen kezelte, legalábbis a bejelentett és végrehajtott reformlépések elegek lesznek ahhoz, hogy a közösségi oldal visszaszerezze felhasználói bizalmát, és elkerülje a komolyabb állami felelősségre vonásokat is.

Hirdetés

Ám a hétvégén a The New York Times arról számolt be, hogy újabb csontváz dőlt ki a szekrényből, mivel az európai és amerikai hatóságok fényt derítettek arra, hogy a Facebook külön megállapodásokat kötött legalább hatvan nagy eszközgyártóval (tényleg a legnagyobbakkal: Blackberry, Samsung, Amazon, Microsoft, Apple stb.), melyben olyan adatmegosztást biztosítottak, mely már elsőre is törvénytelennek, illetve etikátlannak látszik. A még a közösségi oldal korai időszakában kialakított, mintegy tíz éven át érvényes gyakorlat lényege az volt, hogy a könnyű használat fejében – ekkor még nem voltak olyan minőségűek a célzott funkciójú alkalmazások, mint manapság, az alkalmazásboltok is épp elindultak – a Facebook egy speciális fejlesztői készletet biztosított a hardvergyártóknak, melyben szélesebb körű adathozzáférési jogosítványok szerepeltek. Ezeknek köszönhetően a gyártók akár egyetlen felhasználón keresztül több tíz-, de akár több százezer felhasználó adataihoz férhettek hozzá.

Ez így önmagában súlyos megsértése az amerikai adatvédelmi törvényeknek, ahogy a világ sok más részén is tiltottnak számít a hozzájárulás nélküli adatmegosztás.

A Facebook természetesen magyarázza a bizonyítványt: a korai időszakra vonatkozó érvelést kiegészítve a szokásos érvekkel: minőségfejlesztés, a felhasználói élmény növelése, a hozzáférés bővítése stb. Az érintett vállalatok közül azok, melyek megszólaltak az ügyben, mind arra hivatkoztak, hogy ez akkoriban szükséges technikai feltétel volt a működőképes alkalmazáshoz, és egyikük sem használta fel vagy adta ki az így elérhető adatokat, csakis arra használták fel, hogy a közösségi oldal jól működjön az eszközökön.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.