Akár már jövőre elindulhat a drónos áruszállítás

A héten az USA képviselőházi bizottsága meghallgatást tartott a drónok kereskedelmi felhasználásának kérdéséről, a lehetséges gazdasági hatásokról, illetve az esetlegesen felvetődő biztonsági és adatvédelmi problémákról. A meghallgatáson az amerikai repülésfelügyeleti hatóság (Federal Aviation Administration – FAA) nevében Michael Whitaker azt mondta, hogy a szükséges jogszabályok „egy éven belül” elkészülnek, így a tervezett 2017-es induláshoz képest korábban, akár már jövőre kiadhatják a repülési engedélyeket az olyan szolgáltatások számára, mint pl. az Amazon UAV-okkal történő házhoz szállítása.

Hirdetés

Ezt a kijelentést a meghallgatáson szintén jelen lévő Paul Misener, az Amazon globális kapcsolatokért felelős alelnöke üdvözölte, és közölte, hogy a szolgáltatás tesztje már igen előrehaladott állapotban van, és amint hatályba lépnek a repülési szabályok, gyakorlatilag azonnal elindítják a drónos házhoz szállítást. Azt elismerte a vezető, hogy a tervezett, fél órán belüli kiszállításhoz szükséges logisztikai kapacitás még nem áll a rendelkezésükre, de határozottan kijelentette: amikorra a szabályok megszületnek, megteremtik a szükséges hátteret.

Még további küzdelem várható

Korábban már többször beszámoltunk az Amazon drónos terveiről, melyeket Jeff Bezos vezérigazgató 2013-ban hozott nyilvánosságra. A híradásokból egyértelmű, hogy a vállalat igen nagy erőkkel és gyorsan fejlesztett, ám a szabályozás hiánya jelentősen hátráltatta, hátráltatja őket – egy idő után meg is unták ezt, és a teszteléseket végül elvitték az Egyesült Államokból. Igaz nem messzire, csak pár kilométerre az amerikai határtól, Kanadába.

A tervezett szabályok a meghallgatáson elhangzottak szerint igen szigorúak lennének, pl. az FAA csak úgy engedélyezné a drónok felhasználását, ha azok látótávolságban maradnak – ám ez megnehezítené az Amazon terveinek megvalósítását. Misener kifejtette, hogy az általuk alkalmazott technológia akkor is biztonságos működtetést tesz lehetővé, ha a drón közvetlenül nem látható a földfelszínről.

Azóta történt

Előzmények