Befagyasztották a PayPalt, az Amazont és az iTunest a görögöknél

A tőkekorlátozások miatt leállították a PayPal számlák feltöltését a görög ügyfeleknél: sem átutalással, sem görög bankkártyákkal nem lehet pénzt átutalni az online fizetési szolgáltató számláira – írta meg pénteken a Quartz tudósítására hivatkozva a portfolio.hu.

A bankroham elkerülése, vagyis a bankrendszer likviditásának megőrzése érdekében hétfőtől tőkekorlátozást vezettek be a görög bankoknál. Ennek értelmében a bankok fiókjai bizonytalan ideig zárva tartanak, ezt szerdán ideiglenesen oldották fel, hogy a görög nyugdíjasok az egy napra kinyitó 1000 bankfiókban maximum 120 eurót vehessenek fel. A görög banki ügyfelek jelenleg csak napi 60 eurót vehetnek fel az ATM-ekből, de ezek gyakran ki is fogynak a készpénzből.

Az ügyfelek mindezek hatására feltehetően alternatív megoldások felé fordultak, ilyen lehetett az is, hogy a számláikról átutalással vagy kártyás befizetéssel elkezdték átvinni a pénzüket például PayPal számlákra. Mint arról a Quartz beszámolt, a PayPal számlák feltöltését emiatt betiltották, ezt a vállalat szóvivője is megerősítette a lapnak.

A fenti lépésre azért volt szükség, hogy a görög bankrendszerből ne tudják az ügyfelek külföldre vinni a pénzüket. Arról is érkeztek hírek, hogy az amazonos, iTunes-os fizetéseket is blokkolják. A görögök közül sokan a krízis hatására fizikai aranyba, és „virtuális aranyba”, azaz Bitcoinba menekítik a pénzüket.

Azóta történt

Előzmények