Drónnal az érettségi csalás ellen

Vasárnap és hétfőn zajlottak Kínában az úgynevezett gaokao vizsgák, melyek nagyjából a mi érettséginknek felel meg: sikeres letétele szükséges ahhoz, hogy a diákok belépjenek a felsőoktatásba.

Évente több mint kilenc millióan jelentkeznek a vizsgákra, és a modern technológia terjedése miatt a felügyelő szerveknek egyre nagyobb gondot okoz a csalások kiszűrése – írja a BBC helyszíni tudósításában.

Többféle óvintézkedést is alkalmaznak: zárláncú tévéhálózattal figyelik a dolgozatírókat, illetve fémdetektort használnak arra, hogy megtalálják, majd elvegyék a diákoktól az okostelefonokat, de Pekingben betiltották a „túl okos órákat” is, és természetesen szigorú felügyelet alatt szállítják ki a feladatlapokat.

Henan (Honan – 河南) tartományban még messzebb mentek: Luoyang (Lojang –洛阳) városában az érettségi központok fölött egy-két száz méteres magasságban egy drón lebegett rádiószkennerrel felszerelve, hogy felfedezze, ha valaki az épületből rádiójeleket küld, illetve ott fogad. A beszámoló szerint nem tapasztaltak ilyet a vizsgák alatt.

Más típusú csalások viszont előfordultak – írja a BBC riportja –: Belső-Mongóliában közel 1500 vizsgázót zártak ki, köztük kommunista káderek gyerekeit, mivel nekik nem itt kellett volna érettségizniük, csak azért mentek oda, mert ebben a régióba köztudottan könnyebbek a feladatok.

Azóta történt

Előzmények