Szerverhiba bénította meg az Amazon cloudjának egy részét

Súlyos üzemzavar történt tegnap az Amazon egyik felhőjében, és a szerverhiba miatt több fontos, itt hosztolt szolgáltatás és weboldal vált elérhetetlenné, köztük a Foursquare, a Reddit, a Quora és a Hootsuite.

Az Amazon Web Services (AWS) monitorozó rendszere azt írta, hogy magyar idő szerint tegnap délelőtt tíz óra előtt valamivel az egyik észak-virginiai adatközpontban történt meghibásodás, és ennek következtében az Egyesült Államok egy részén zavarok támadtak a cég egyik felhőjében, az EC2-ben (Elastic Compute Cloud). A leállás idején megszólalt Andy Singleton, az Assembla, az EC2-nél használt szoftverek szállítójának elnöke is, aki akkor annyit írt a hivatalos blogban, hogy néhány tároló elérhetetlenné vált, ez a kiesés oka, dolgoznak a javításon, ugyanakkor az Amazont teszi elsősorban felelőssé, mivel a múlt évben már négyszer fordult elő hasonló probléma az EC2-nél, és ennek oka a tárolórendszer minősége és állapota.

A sajtóban megszólaló szakértők szinte mindegyike kiemeli, hogy felhőszolgáltatások egyik legfőbb propagátorának számító Amazonnak mindenképp komoly presztízsveszteséget okoz az üzemzavar, emellett növelheti a cloud-megoldásokat övező szkepticizmus mértékét is. Ugyanakkor anyagilag is megterheli a vállalatot, mivel az EC2-n igen sok induló vállalkozás is jelen van, akik minden bizonnyal kártérítésre tartanak majd igényt.

A kiesett szolgáltatások legtöbbjét magyar idő szerint tegnap éjfélre sikerült helyreállítani, az AWS figyelője szerint még két olyan rendszer van, ahol még vannak gondok, de csak Észak-Amerikában.

Azóta történt

Előzmények