Az AI-t nem lehet feltalálóként bejegyezni

Nem lehet feltalálóként elismerni a mesterséges intelligenciát, jogilag csak emberek lehetnek feltalálók az amerikai szabadalmi hivatal döntése szerint.

A hivatal (US Patent and Trademark Office – USPTO) elutasította, hogy a DABUS nevű mesterségesintelligencia-rendszert jegyezzék be feltalálóként két szabadalom esetében, mondván csak természetes személyek lehetnek feltalálók. A szabadalmi törvény korábban úgy fogalmazott, hogy „egyének” lehetnek feltalálók – olvasható a BBC oldalán.

Hirdetés

A DABUS rendszer egymásba illeszkedő élelmiszertartályokat tervezett, amelyeket robotok képesek könnyen megmarkolni, valamint egy figyelmeztető fényjelzést, amely úgy villan fel, hogy nem lehet nem észrevenni.

A rendszer létrehozója, Stephen Thaler fizikus, MI-kutató azzal érvelt, hogy ő nem segített a rendszernek a feltalálásban, ezért téves lenne őt magát feltalálóként bejegyezni. A szabadalmi kérelmet Nagy-Britanniában és Európában is beterjesztő Artificial Inventor Project nevű szakmai csapat egyébként nem kért szabadalmi jogvédelmet az AI számára, mindössze azt szeretnék elérni, hogy mesterségesintelligencia-rendszert is lehessen feltalálóként, kifejlesztőként elismerni, ezt a tényt jegyezzék be. Ezt a kérést eddig az USA mellett már a brit szabadalmi hivatal is elutasította.

Az amerikai szabadalmi hivatal indoklásában ragaszkodik ahhoz, hogy az innovációk emberek javára írhatók, hogy elkerüljék a jogi komplikációkat, amelyek felmerülhetnek, ha vállalati feltalálót ismernének el.

Tudósok azonban már korábban felvetették, hogy a jövőben nem lenne szabad ezt a szabályozást alkalmazni. Az Európa Szabadalmi Hivatalhoz is érkezett már számos mesterséges intelligenciát érintő beadvány – mondta a BBC-nek Penny Gilbert szellemi-tulajdonjogi szakértő. A mesterséges intelligencia egy gyorsan fejlődő terület, forradalmasít sok iparágat és felvet sok meg nem vizsgált kérdést a szabadalmaztatásról és a feltalálás tulajdonáról – magyarázta. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) konzultációt kezdett a kérdésről, és folytatja annak megvitatását május közepén tartandó tanácskozásán – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények