Világrekorder memóriát mutatott be a Samsung

A Samsung Electronics bemutatta a világ első 64 gigabit kapacitású flashmemóriachipjét, amelyet 30 nanométeres gyártástechnológiával állítottak elő. A lapka többek között nagy kapacitású memóriakártyákban használható fel. A jelenleg csúcstartó chipből legfeljebb 16 kapcsolható össze, az így elérhető maximális memóriakapacitás 128 GB, amely körülbelül 80 DVD-film és 32 000 zeneszám tárolására elegendő.

SaDPT

A chipet a dél-koreai vállalat egy új eljárással, az ún. SaDPT-vel (önbeállító kettős mintázat technológia) gyártotta le. Ennek során két lépésben viszik fel az áramköri elemeket a szilíciumra: először az áramköri minta egyik részét alakítják ki a célként kitűzöttnél nagyobb csíkszélességgel, majd a fennmaradó hézagokban a másikat. A megoldás nagy előnye, hogy anélkül lehet vele tovább zsugorítani az áramköröket, hogy le kellene cserélni a gyártás során használt, meglévő fotolitográfiai berendezéseket. A Samsung – amely az új eljárással kapcsolatban 30 szabadalmi kérelmet nyújtott be – azt reméli, hogy akár 20 nanométeres áramköröket is képes lesz előállítani ezzel a módszerrel.

A most bemutatott chip NAND flashmemória, amelyet elsősorban adattárolásra használnak olyan hordozható eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák. A 128 GB-os kártyák megjelenésére azonban még várni kell, a sorozatgyártást ugyanis csak 2009 második felében kezdik meg. A Gartner szerint a 64 gigabites és annál nagyobb kapacitású NAND chipek globális forgalma 2011-ig el fogja érni a 20 milliárd dollárt.

Azóta történt

Előzmények