Sokba kerül a Toshibának a HD DVD zakója

A vártnál jóval többe kerülhet a Toshibának a DVD utódlási harcának tekintett formátumháború elvesztése, számol be mai számában a japán Nikkei business daily. A vállalat várhatóan 100 milliárd japán jent, azaz csaknem egymilliárd dollárt bukik, amiért az általa pártfogolt HD DVD lemezszabvány idén év elején végérvényesen alulmaradt a Blu-ray technológiával szemben. Valószínűleg nem jön össze a március végén záródó üzleti évre prognosztizált 290 milliárd jenes nyereség sem, bár ebben más tényezők, így például a NAND flashmemóriák és folyadékkristályos kijelzők árának nem várt mértékű zuhanása is közrejátszanak.

A két rivális lemezformátum közti háború egészen január elejéig hosszú évekig tartó patthelyzettel fenyegetett: a nagyobb szórakoztatóelektronikai multik és a filmszakma jeles képviselői, kiadói közel egyenlő arányban sorakoztak fel a két oldalon, és csak kevesen akadtak olyanok, akik semlegességet vállaltak. Ezek egyike volt a világ legnagyobb filmkiadójának számító Warner Bros stúdió, ahol január első hetében bejelentették, hogy tavasztól nem tolják tovább a HD DVD szekerét.


A Toshiba első HD DVD lejátszója, a HD-A1

A Warner után több kisebb, regionális stúdió is úgy döntött, hogy felhagy a HD DVD támogatással, majd Észak-Amerika két hatalmas áruházlánca következett: az elektronikai termékeket forgalmazó Best Buy után egy másik nagy üzletlánc, a Wal-Mart is bejelentette, hogy fokozatosan leveszi a polcokról a HD DVD filmeket és lejátszókat, az eladók pedig inkább a Blu-ray technológiát ajánlják majd a HD-moziélményre vágyó vásárlóknak. Ezzel együtt az egyik legnagyobb online videokölcsönzőnél, a Netflixnél is úgy döntöttek, hogy az év végéig teljesen leépítik a HD DVD kínálatot.

A Toshiba ezután jelentette be február közepén, hogy kiszáll a HD DVD-t támogatók sorából, ezzel végleg megpecsételve a formátum sorsát. A vállalat sajtótájékoztatóján akkor azt közölték, hogy a lejátszókat gyártó üzemek még tavasszal befejezik a termelést és leáll minden HD DVD-vel kapcsolatos további fejlesztés. Az ezzel járó veszteségeket nagyjából 50 milliárd jenre (körülbelül 500 millió dollár) becsülték, de a Nikkei beszámolója szerint ez az összeg legalább a duplájára emelkedik majd.

Ezzel együtt a cég idei nyeresége várhatóan elmarad majd az előzetes várakozásoktól, 290 helyett jó esetben 250 milliárd jen profitra számíthat a japán multi, mely a szórakoztatóelektronikai ipar mellett számos más területen is megvetette a lábát. Így a Toshiba a Samsung után a világ második legnagyobb NAND flashmemória gyártója, de éppúgy érdekelt az orvostudományban vagy éppen az atomenergetikában.

Azóta történt

Előzmények