A Toshiba részesedést szerzett a SanDiskben

A harmadik negyedévet 155 millió dolláros veszteséggel záró SanDisk keresi a válságból kivezető utat, s tegnap bejelentették, hogy gyártókapacitásuk 30 százalékát eladják a Toshibának, akikkel már évek óta partneri kapcsolatban állnak. A SanDisk cserébe alacsonyabb lízingárakat, illetve készpénzt kap, s két tényező a cég számára körülbelül egymilliárd dollárnyi értéket jelent.

A megállapodást az teszi pikánssá, hogy a Toshiba nagy riválisa, a Samsung a közelmúltban jelezte, hogy érdeklődik a SanDisk iránt (de ajánlatukat szeptember közepén elutasították) – s míg ez utóbbi cég a túlélés érdekében lavírozik, addig a két nagy egymást igyekszik távol tartani a meggyengült SanDisktől. A HWSW  ugyanakkor arra utal, hogy elemzők szerint valójában a SanDisk és a Samsung összeolvadásának előkészülete az ügylet.

A csökkenő értékű részvényekkel rendelkező, de a jobb jövőben bízó vállalat egyébként nemrég tette közzé 2009-es terveit. Ezek szerint tovább folytatják a 43 nanométeres gyártástechnológiára történő átállást: az év végéig a legyártott „bitek” kétharmadát már e csíkszélességen akarják előállítani, míg a 32 nanométer bevezetését 2009 második felére tervezik. Az egy memóriacellában négy bitet tárolni képes X4 technológiát használó chipek várhatóan a jövő év első felében kerülnek piacra.

Azóta történt

Előzmények