A Samsung felvásárolja a SanDisket?

Egy koreai lap pénteki cikke nyomán terjedt el a nyugati sajtóban az a hír, hogy a Samsung a 3 milliárd dollár piaci értékű SanDisk megszerzését tervezgeti. Az eDaily szerint a J.P. Morgant már egy hónappal ezelőtt felkérték ezzel kapcsolatban tanácsadói munkára – a J.P. Morgan nem kívánta ezt  az értesülést kommentálni.

Hirdetés

Mindkét cég röviden reagált a híradásra, s eszerint a Samsung Electronics egyik illetékese elismerte ugyan, hogy cége már gondolt a felvásárlásra, ám ezek a tervek még „igen korai fázisban vannak”. Hasonlóan kitérően nyilatkozott a SanDisk képviselője is: nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni az értesüléseket – a múlt hónapban a SanDisk és a Seagate között folyó tárgyalásokkal kapcsolatban röppentek fel hasonló találgatások. Ám az elemzők ezeket a kitérő válaszokat gyakorlatilag a tárgyalások elismerésének tekintették, s valószínűleg a befektetők is, mivel a SanDisk részvényei pénteken 31 százalékot ugrottak a tőzsdén.

SandDisk

Az amerikai SanDisk jelenleg a világ egyik legnagyobb flashmemória-gyártója, s a Samsung évente körülbelül 350 millió dollárnyi összeget fizet nekik különféle termékek szabadalmaiért. A Samsung a NAND- és DRAM-termékek területén számít piacvezetőnek, s egy esetleges akvizíció nem csak a legnagyobb ellenérdekelttel, a Toshibával szembeni versenyben erősítené meg pozíciójukat, hanem jelentős megtakarítással is járna számukra. A SanDisk motivációi között pedig az lehet a legfontosabb, hogy az árak csökkenése, valamint az elégtelen értékesítési gyakorlat miatt megrendült anyagi helyzetükre találnának így megoldást.

Ám még ha helytállóak is az értesülések, az természetesen nagy kérdés, hogy az ügyben eddig még meg nem szólaló, a SanDiskkel szorosan együttműködő Toshiba mit lép majd, s az is kétséges, hogy az amerikai versenyhivatal vajon gördítene-e akadályokat egy esetleges egyesülés elé.

Azóta történt

Előzmények