Egészséges a chipipar

Júliusban világszerte 20,6 milliárd dollár forgalmat produkált a globális félvezetőipar, ez 2,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban – jelentette az iparágat képviselő Semiconductor Industry Association (SIA). A szervezet szerint a szektor jó úton halad az idei évre prognosztizált 1,8 százalékos bővülési tempó elérése felé. „A félvezetők iránti kereslet motorjai – a személyi számítógépek, a mobiltelefonok és egyéb termékek – láthatóan hozzák az elemzők által várt növekedést” – villantotta fel az erős eladások mögötti mozgatórugókat George Scalise SIA-elnök, aki szerint az amerikai jelzálogpiac válsága miatt egyelőre az elektronikai termékek piacán nem lanyhult a vásárlási kedv.

A júliusi forgalom 3,2 százalékkal volt erősebb, mint a júniusi, a húzótermékek pedig a mikroprocesszorok, a logikai áramkörök és a NAND flashmemória-chipek voltak. A processzoreladások közel öt százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, és e termékkör átlagára is több mint 3 százalékponttal emelkedett. A NAND chipek esetében ugyan a volumen nem nőtt, az átlagár viszont igen, több mint 8 százalékkal. Ezzel párhuzamosan a számítógépekben használt dinamikus memóriák (DRAM) ára tovább esett, igaz, most már csak alig 2 százalékkal.

Földrészek szerinti lebontva Ázsia szerepelt a legjobban, itt az eladások a tavaly júliusi adatokhoz képest 4,8 százalékkal nőttek. Európában a bővülés 3,4 százalékos volt, míg Amerika 6,2 százalékot rontott.

Azóta történt

Előzmények