Felháborodás a brutális PlayStation-játék miatt

A videojátékok forgalmazásának közös uniós szabályozását szorgalmazza, és a korhatár-besorolások jelenlegi rendszerét is megváltoztatná Franco Frattini igazságügyi biztos, az Európai Bizottság alelnöke. Amint több lap is beszámol róla, Frattini levélben kérte a tagállamok belügyminisztereit, hogy azok tűzzék napirendre a kérdést decemberi brüsszeli találkozójukon.

A biztost egy PlayStation 2-re írt játék, a Rule of Rose háborította fel annyira, hogy az erőszakot bemutató és esetenként példaként állító szoftverek kontrolljának szigorítását javasolja. Ennek a főhőse egy fiatal, félénk lány, aki egy árvaházban egy csoport szadista gyerek ámokfutásának tanújává és áldozatává válik. „Mélyen megrázott a játék obszcén kegyetlensége és brutalitása” – írja levelében Frattini, akinek hazájában, Olaszországban már botránykő lett a Rule of Rose, melyet Róma polgármestere az országból is ki akar tiltani.


Jelenet a Rule of Rose-ból

„Az olyan játékok, amelyekben az utcán sétáló hétköznapi embereket kell legyilkolni, vagy diákokat bántalmazni az iskolában, további példái az obszcén és perverz játékoknak. Ezek szörnyű példák a gyermekeink számára, melyek erőszakos magatartáshoz vezetnek, sőt bátorítanak arra, de legalábbis azt sugallják, hogy ez a normális” – fogalmaz a biztos. Mindezekre való tekintettel – miközben elismeri, hogy a gyerekek távol tartása az ilyen programoktól elsősorban a szülők felelőssége – szorgalmazza az európai szintű fellépést az ügyben.

Első lépésben azt javasolja, hogy december 5-i ülésükön a tagországok belügyminiszterei tekintsék át a kérdéskört, és vitassák meg többek között, hogy miként lehetne az erőszakos videojátékok potenciális veszélyeire jobban felhívni a figyelmet például egy szigorúbb korhatár-besorolással. Ezt követné a jövő év elején egy szakmai konferencia, amelyen az iparág képviselői is részt vennének, és ahol kidolgoznának egy etikai kódexet a gyermekeknek szóló játékokkal kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények