A Mackel is törődnek a vírusírók

Az elsőként azonosított Leap.A egyben besöpörhette az első ismert Mac OS X kártevőnek járó címet is. Ez először egy internetes fórumban bukkant fel, és a Mac OS X következő, Leopard kódnéven ismert verziója screenshotjainak ígéretével csábította kattintásra a felhasználókat. Ha már megfertőzött egy rendszert, az Apple iChat csevegőprogramon keresztül szaporítja magát, mégpedig úgy, hogy minden egyes indításkor egy tömörített fájlban továbbküldi magát a partnerlistában felsorolt ismerősöknek. Azonban nem fertőz automatikusan, hiszen a letöltés a felhasználó dolga; ráadásul – az emailférgekhez hasonlóan – csak akkor aktiválja magát, ha megnyitják.

Feltehetően ennek köszönhető, hogy nem futott be látványos karriert. „A féreg alacsony fertőzőképessége miatt egyelőre nem okozott jelentős problémát, melyhez a programozási hibán kívül az is hozzájárul, hogy nem használ ki semmilyen kritikus hibát. A kód megírása valószínűleg csak az első teszt volt a vírust fejlesztők számára. Hamarosan jelentősen virulensebb mutációkkal kell majd szembenézniük a Macintosh-felhasználóknak is” – mondta Szappanos Gábor, a VirusBuster Kft. víruslaborjának vezetője.

Egyelőre nem veszélyes a másik kórokozó sem, melynek az it-biztonsági cégek az Inqtana nevet adták. Ez a Mac OS X bluetoothos moduljának egy nyolc hónappal ezelőtt befoltozott biztonsági rését használja ki. A féreg a fertőzött számítógépről Bluetooth-képes eszközöket keres, melyekre továbbküldi magát. Szakértők szerint az elfogott program csupán egy példakód, mely önmagában nem veszélyes, de könnyedén módosítható.

Az it-biztonsági cégek szerint e veszélytelen vírusok egy trend kezdetét jelzik: a vírusírók a kevésbé elterjedt platformok felé is nyitnak. Ezért a Mac-felhasználók is jól teszik, ha antivirus- és tűzfalszoftverüket, no és nem utolsósorban magát az operációs rendszert is az elérhető legújabb frissítésekkel tartják naprakészen.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • A nyári melegben aktívabbak a vírusírók

    Újabb emailes férget csípett el a VirusBuster. A mostani egy héten belül immár a harmadik gyorsan terjedő kórokozó.

Előzmények

  • Egymillió eurót nyúltak le a hackerek

    Több száz francia felhasználó bánja, hogy nem volt semmilyen védelem a gépén – a keyloggerekkel operáló orosz bűnözők percek alatt kiürítették számláikat.

  • Hamisított címről érkezik a vírus

    Az új féreg úgy próbál meg bizalmat ébreszteni, hogy az F-Secure e-mail címeit tünteti fel feladóként. Üzleti levélnek tűnik, de nem az.