Hirdetés

A nyári melegben aktívabbak a vírusírók

A meleg alighanem kedvez a számítógépes vírusoknak is, legalábbis erre mutat, hogy az elmúlt 3-4 hónap viszonylagos csendje után az elmúlt egy hétben már a harmadik komolyabb víruskitörést észlelte a VirusBuster Kft. Június 16-án néhány óra alatt több millió fertőzött emailt szórtak szét a Brepibot féreg újabb variánsaival, majd pár nappal később, június 21-én a Bagle féreg újabb kártékony változata indult gyors terjedésnek.

A péntek hajnalban felbukkant új trójai, a Trojan.DL.Small.CBM emailüzenetek mellékleteként terjed, és két kártékony programot kísérel meg letölteni egy előre meghatározott weboldalról. A kártevő az alábbi üzenettel csábítja a felhasználókat a melléklet megnyitására: „Hi, I got a free day tomorrow, =nd IŚm waiting for you. Please come after midday. By the way, IŚm sending you th= documents that youŚve been asking for. Read them out... Bye!”

A melléklet lefuttatását követően, a trójai egy meghatározott weboldalról kísérel meg letölteni két kártékony programot, amit ezután elindít a felhasználó számítógépén. „A trójai idáig még nem okozott jelentősebb problémát, mivel az általa letöltött két kártékony programot már eltávolították a http://81.95.146.246/adv weboldalról. Arra azonban nincs biztosíték, hogy azok nem kerülnek fel újra, ezért fokozottan figyeljünk az angol tárgyú emailekben érkező mellékletek megnyitásakor” – figyelmeztet a cég.

Azóta történt

Előzmények

  • A foci-vb az új vírus álcája

    A világ legnépszerűbb sporteseménye a vírusírókat sem hagyja hidegen, megjelent a Sixem-A.

  • Milosevicsből is trójai lett

    A múlt vasárnap cellájában holtan talált volt jugoszláv elnök körüli hírverést igyekszik kihasználni a legújabb számítógépvírus.

  • A Mackel is törődnek a vírusírók

    A múlt héten két olyan rosszindulatú program is felbukkant az interneten, amely a Mac OS X oprendszerrel működő Apple-öket támadja meg.