Tovább pusztít a Polip vírus

Hirdetés

A múlt héten megjelent Polip.A (vagy Polipos.A) vírus továbbra is fejtörést okoz a víruskereső programokat fejlesztő cégeknek, ugyanis számos program még mindig nem ismeri fel száz százalékosan az új polimorf vírust.

A polimorf szó a vírus állandó alakváltoztatására utal, ami jelentősen megnehezíti a felismerését. A számítógépes kórokozó minden fertőzéskor módosítja a kódját, és nem az eredeti program belépési pontjához írja magát. A vírus terjedésével kapcsolatban egyelőre csak találgatások léteznek. A vezető antivírus cégek vírustérképein sincs nyoma, azonban néhány antivírus blog kommentárjai között már találtak fertőzésről szóló hozzászólásokat. Ezek szerint a Polip.A a fájlcserélő hálózatokon keresztül terjed.

Öröm az ürömben, hogy a vírust sikeresen felismerő vírusvédelmi megoldások között a magyar VirusBustert is ott találjuk. Az AV-Test független, német kutatóintézet számos víruskeresőt bevetett a vírus 494 futtatható mutációjának megtalálásához, azonban mindössze néhány antivírus cégnek sikerült azonosítani – köztünk a vírusvédelem magyar szakértőjének is. A teszten a VirusBuster 100 százalékos felismerési arányt ért el, mivel víruskeresője a Polip.A valamennyi variációját felismerte.

Azóta történt

Előzmények