A Google az internetes adatok türannosza?

A netes gazdaság dinamikus fejlődése miatt már régóta borítékolni lehetett, hogy megindulnak az adatvédelemmel kapcsolatos támadások, számonkérések, vizsgálatok, melyek a nagy internetes vállalatok adatkezelési gyakorlatát veszik górcső alá.

A legfrissebb ezek közül az angliai székhelyű jogvédő szervezet, a Privacy International (PI) szombaton kibocsátott jelentése, amely az internetes gazdaság nagy cégeiről készített kimutatást (a 23 kivesézett cég között olyanok szerepelnek, mint az Apple, a BBC, a Google, a Microsoft, a Skype, a Yahoo! stb.). A jelentés nagy vihart kavart, leginkább azért, mert a legrosszabb osztályzatot a netes nagyhatalom, a Google kapta. A vállalatnál – ahol büszkén emlegetik a tavalyi esetet, amikor kormányzati kérésre sem szolgáltatták ki felhasználóik adatait – nagyon gyorsan és keményen reagáltak a felmérés megállapításaira: „Csalódtunk a Privacy International jelentésében, mely számtalan pontatlanságon, illetve, a szolgáltatásainkat illetően, tájékozatlanságon alapszik. Szégyenletesnek tartjuk, hogy a Privacy International képviselői úgy adták ki a jelentést, hogy előtte nem ültek le velünk, hogy megvitassuk cégünk adatvédelmi gyakorlatát” – nyilatkozta Nicole Wong, a Google képviselője. Ezzel szemben Simon Davies, a PI vezetője azt állítja, hogy ők a hónap elején megkeresték ez ügyben a vállalatot, ám választ nem kaptak.


Egyedül a Google kapta meg a legrosszabb, a fekete minősítést

A jelentés úgy véli, a Google olyan mértékű és minőségű adatgyűjtést végez – s nem csak a keresőszolgáltatás, hanem az online kommunikációs csatornák segítségével is (azonnali üzenetküldés, e-mail, térképes szolgáltatás), hogy az már komolyan veszélyezteti a személyiségi jogokat: a részletes vizsgálatok azt mutatják, hogy a Google sokkal több célra használja a megszerzett adatokat, mint el tudnánk képzelni – állítja Davies.

A jelentés megjelenése óta eltelt rövid idő is elegendő volt a „háború” megindítására, ugyanis a Google gyakorlatilag korrupcióval vádolta meg a PI-t, amikor azt állították, hogy a Microsoft érdekeit képviselik – a redmondi cég ugyanis sokkal jobb minősítést kapott, mint a Google. (A jelentésnek van két érdekes fejezete, már a címük is árulkodó, mintha felkészültek volna a vádakra: Miért a Google?, illetve Miért nem a Microsoft?) Ezek után Simon Davies nyílt levében reagált a vádakra, s megírta Eric Schmidtnek, a Google elnök-vezérigazgatójának, hogy bocsánatkérést vár el a Google-től.

Csapataik harcban állnak… de azért ne feledjük, a mi bőrünk a tét.

Azóta történt

Előzmények