Gyere, rózsám, béküljünk meg, mi egymásnak engedjünk meg

Hirdetés


Az óriások csatája új fordulatot vett, ugyanis a Microsoft tegnap az amerikai Igazságügyi Minisztériummal együttműködve egy olyan dokumentumot készített, melyben vállalták, hogy a Windows Vista asztali keresőjének jellemzőit megváltoztatják, hogy a Google által benyújtott trösztellenes beadványnak, melynek nyomán eljárások indultak, kihúzzák a méregfogát.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Google azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy az asztali kereső alkalmazás „túl szorosan” van beépítve a Vistába, a felhasználónak roppant nehéz egy alternatív megoldást választania, ha az a szándéka, hogy nem az eredeti keresőt akarja használni, hanem például a Google hasonló megoldását. A Microsoft friss döntése értelmében a redmondi cég a Vistához – még az idén – kiadandó javítócsomagba egy olyan mechanizmust épít bele, amely mind számítógépgyártók, mind a felhasználók számára fel fogja kínálni a választás lehetőségét – s ez a lehetőség nem csak az asztali keresőt érinti majd, hanem a böngészőt és a médialejátszót is. Ezen kívül nyilvánossá tesznek majd bizonyos technológiai dokumentációkat, hogy a versenytársak a Windows e szegmensének ismeretében képesek legyen az operációs rendszeren gond nélkül futó programokat írni.

A felek, tegnapi nyilatkozataik szerint, roppant elégedettek az eredménnyel. Mind az USA szövetségi hatóságai, mind az ügyben érintett 17 állami főügyész elfogadhatónak tartja a Microsoft megoldását. Brad Smith a redmondi vállalat részéről hasonlóképpen nyilatkozott. David Drummond, a Google vezető jogásza is örömét fejezte ki, mindössze annyit tett még hozzá, hogy mindez egyelőre csak ígéret, a hatóságoknak ügyelniük kell arra, hogy a Microsoft be is tartsa a megállapodást.

Azóta történt

Előzmények