A lesifotók miatt támadják ugyan, ám a Google csak vásárol tovább


I paparazzi...

Mint már annyiszor, a híresztelések igaznak bizonyultak, s a hét végén a Google több felvásárlási megállapodást is megerősített. Ezek közül első ránézésre kettő tekinthető igazán fontosnak. Ahogy a Techcrunch már megszellőztette, a Google megszerezte a Feedburnert, mely cég az RSS-piac vezető szereplője, a webkettes média egyik nagy kiszolgálója. „Ez az a terület, melyben hatalmas lehetőségeket látunk, s szárnyaló növekedésre számíthatunk” – nyilatkozta a megállapodás bejelentésekor Susan Wojcicki, a Google termékmenedzsmentért felelős alelnöke. A keresőcég az akvizíció után a Feedburner több mint 430 ezer hírcsatornájához jut hozzá, s feltett szándékuk, hogy ezeket integrálják meglévő hirdetési szisztémájukba.

Tisztázta a viszonyokat a másik felvásárlás is, melynek során a Google a spanyol alapítású Panoramio tulajdonosa lett. E térképes fotómegosztó szolgáltatás eddig is a Google technológiáját használta, a Google Earthben is jelen voltak, ám a jövőben az amerikai cégbirodalom részeként működnek tovább.

A Google a héten érkezett hírek szerint ezek mellett megvásárolta a GreenBorder Technologies biztonsági szoftvereket fejlesztő vállalkozást is, s a cég egyik európai képviselője kiszivárogtatta azt is, hogy kedden a Salesforce.com marketingkonzorcium és a Google bejelentik stratégiai együttműködési megállapodásukat, melyet kifejezetten a Microsofttal folytatott éles verseny „kényszerített ki”.


Hiba a Mátrixban

Közben a nagy visszhangot kiváltott új szolgáltatás, a Google Street View – mely valódi fotókra alapozva hozza létre valódi világunk virtuális változatát – mind nagyobb hullámokat ver fel. Akárcsak a Google Earth esetében, itt is beindult a képvadászat, s ebben az esetben sokkal több „érdekességet” találnak a ráérő érdeklődők. Ugyanakkor épp ebből a helyzetből következik, hogy adatvédelmi szempontok miatt – az erre amúgy nem igazán kényes, ráadásul az európainál sokkal megengedőbben szabályozott Egyesült Államokban – mind több teret kapnak a felháborodás hangjai. S ez nem is meglepő, hiszen az utcaképek felismerhetően rögzítenek embereket (esetenként nekik nem tetsző helyzetben), azonosítható rendszámok látszanak a kocsikon, sőt, gyakran az utcára néző ablakokon is be lehet látni.

E képek gyűjtése néhány nap alatt netes sporttá nőtte ki magát, kis kereséssel rengeteg ilyen találatot kaphatunk. Íme néhány, véletlenszerűen összeválogatott oldal ezek közül: Laudon Tech, CNET, Wired, Freakitude.

Azóta történt

Előzmények