Yahoo: pokolba az emberi jogokkal!


Terry Semel

Minden ellenkező várakozás ellenére nem csináltak forradalmat a Yahoo részvényesei az internetvállalat tegnapi közgyűlésén. A tulajdonosok az igazgatótanács minden tagját újraválasztották, és nagyjából kétharmados többséggel elvetették azt a javaslatot is, amely a vezetők javadalmazását a riválisokéhoz viszonyított teljesítménytől tette volna függővé. Az utóbbi azért került terítékre, mert sokan méltatlankodtak amiatt, hogy Terry Semel vezérigazgató 100 millió dollárnál is több jutalmat tett zsebre 2006-ban, miközben a cég részvényárfolyama több mint 35 százaléknyit apadt és keresőpiaci részesedése is csökkent.

A részvényesek nemcsak a jelenlegi vezetés mellett álltak ki, de világossá tették azt is, hogy egyáltalán nem érdeklik őket az antidemokratikus államok – értsd: Kína – és a Yahoo kapcsolatának etikai kérdései. E témakörben két – az Amnesty International által melegen támogatott – javaslatról is szavaztak. Az egyik szerint el kell kerülni a felhasználói adatok tárolását az internet szabad elérését korlátozó államokban. A felvetést a részvényesek mindössze 15 százaléka támogatta.

Amint az ismert, az amerikai internetes multik a gyorsabb kiszolgálás és a lokális riválisok helyzeti előnyének ledolgozása érdekében Kínába telepítették a helyi szolgáltatásokat biztosító szervereiket. Ezzel viszont vállalniuk kell annak ódiumát, hogy nem bújhatnak ki az adott ország törvényei alól, és például áldásukat kell adják a tartalmak cenzúrázására, vagy adott esetben kénytelenek kiadni a hatóságoknak a felhasználók adatait. A Yahoo már több kínai értelmiségi bebörtönzésében is segédkezett azzal, hogy törvényi kötelezettségeinek tett eleget. Két bekasztlizott újságíró emiatt pert is indított a vállalat ellen.

A másik javaslat egy emberjogi bizottság felállítását szorgalmazta. Ennek a testületnek az lett volna a feladata, hogy a kidolgozza: miként kerülhető el a Yahoo bűnrészessé válása az emberi jogok megsértésében. A részvényesek 96 százaléka mondott nemet a felvetésre, és állt ki ezzel a mindenáron való profitszerzés mellett.

Az amerikai internetes cégek általában azzal indokolják terjeszkedésüket Kínában, hogy a keresők, az e-mail szolgáltatások és a blogok mind segítik az információhoz jutást, a kommunikációt a külvilággal, és ezzel a Nyugat által jónak tartott irányba terelik a kínai társadalom fejlődését. Persze kilóg a lóláb, hiszen profitorientált társaságokról van szó, amelyeknek elemi érdeke, hogy a rendkívüli ütemben bővülő, jelenleg körülbelül 140 milliós internethasználói tábort kiszolgáló piacon markáns szereplővé váljanak.

Azóta történt

Előzmények