Fejlesztenek a hazai mobilszolgáltatók

A Pannon az Alcatel-Lucent all-IP megoldását választotta mobil core-hálózatának és meglévő IP/MPLS-alapú, mobil-gerinchálózati infrastruktúrájának egyesítésére. A teljes hálózat IP-re történő átalakításával a szolgáltató a mobil-adatforgalom előrelátható nagy növekedésére készül fel, és egyben megteremti a későbbiekben bevezetni tervezett LTE (Long Term Evolution) technológia alapjait. A szerződés szerint az Alcatel-Lucent átfogó szakmai szolgáltatásokat is nyújt, beleértve a tanácsadást, a hálózattervezést, a projektszervezést, az integrálást, a telepítést, az üzembe helyezést és a karbantartást is.

Hirdetés

A Pannon mintegy 3,6 millió ügyfelet szolgál ki, részesedése a magyar mobilpiacon körülbelül 33 százalék, széles sávú 3G/HSPA-hálózata az ország 563 településén érhető el. A cégnek a növekvő igények kiszolgálása érdekében olyan MPLS-alapú megoldásra volt szüksége, amely költséghatékony, ugyanakkor képes lépést tartani az üzleti igények növekedési ütemével. „Az Alcatel-Lucent megoldásával nagy lépést tettünk a vezeték nélküli széles sávú hálózat következő generációjának irányában, s közben felkészülhetünk a még fejlettebb LTE alapú szolgáltatásokra” – mondta a bejelentés kapcsán Koller György, a Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese.

A vállalat az LTE technológia tesztelését már áprilisban megkezdi, első lépcsőben Budapest belvárosában és egy vidéki városban. A tesztekhez a berendezéseket a kínai ZTE szállítja.

A rivális Vodafone Magyarország ugyancsak tegnap számolt be arról, hogy a Cisco gerinchálózati eszközeivel korszerűsítette infrastruktúráját, a szolgáltatónál a mobilinternet-forgalom központi továbbítását Cisco IP NGN (IP Next Generation Network, azaz IP alapú új generációs hálózat) bonyolítja. A Cisco IOS XR rendszer előnye – áll az operátor közleményében –, hogy képes külön kezelni a különböző adat- és hangszolgáltatásokat.

„A Vodafone Magyarország a Cisco technológiájára alapozva olyan rendszert épített ki, amely egyrészt a távközlési cég egységes, integrált belső hálózatát és a globális hálózati kapcsolatait biztosítja, másrészt kiváló bázist nyújt a mobilinternet területén közeljövőben sorra kerülő fejlesztésekhez. Elsősorban annak az igénynek felel meg a Cisco NGN, hogy a már most is jól működő 3G (harmadik generációs) mobilinternetet a hagyományos, vagyis második generációs (GSM) technológián nyújtandó internetszolgáltatással egyszerre kezelje. Az új gerinchálózattal a Vodafone egyszerre képes a jelenlegivel egyenértékű vagy annál magasabb színvonalú mobilinternetes szolgáltatást nyújtani több előfizetőnek, kedvezőbb áron és megbízhatóbban” – mondta Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki igazgatója.

Azóta történt

Előzmények