XSetup -- Karcsúsított Windows, 2. rész

Media Player, UDMA, stb.

Hardware ág

Néha megtapasztalhatjuk, hogy a Windows 2000 és az XP nem kapcsolja be az UDMA támogatást. Ezt megtehetjük manuálisan is a Hardware - Hard Disk - Windows 2K/XP UDMA modulnál. Ha esetleg lassúnak találjuk soros portunk 9600 bites kommunikációs sebességét, feltornázhatjuk ezt a Hardware - Modem - COM Port Speed modulnál. Figyelem! Egyrészt nem minden modem esetében számít ennek az opciónak az állítása, másrészt különösen CNR modem használata esetén ellenjavallott, mert azok kommunikációs rendszere nem kompatibilis a soros portokéval. Modemsebességünket is feltornázhatjuk, ehhez a Hardware - Modem - Modem Speed modulra van szükségünk, itt azonban legyünk óvatosak, hiszen extrém esetben tönkre is tehetjük modemünket.

Újabb kényelmi funkció, bár mi nem tudtuk megszokni és némi erőráfordítást is igényel: a Hardware - Mouse - X-Mouse ág alatt található modulban beállítható, hogy több ablak szimultán nyitvatartása esetén úgy tudjunk váltogatni közöttük, hogy ne kelljen kattintani az eltakart ablakon, hanem automatikusan váltson a kurzorpozíciónak megfelelően!

Hálókártyánk működésébe is beavatkozhatunk a Hardware - NIC Cards - Automatic Load Balancing és NIC Task Offloading modulokkal; előbbivel 2 vagy több hálókártya között oszthatjuk meg egyenletesen a terhelést, utóbbival pedig akkor kezdhetünk valamit, ha hálókártyánkon van saját processzor, ami elveszi a CPU-tól a hálózati utasítások feldolgozását, így annak nem kell ezzel foglalkoznia. Windows 2000 és XP alatt kénytelenek vagyunk ezt beállítani, mivel az operációs rendszer magától nem teszi ezt meg, még akkor sem, ha a hálózati kártyánk támogatja ezt.

Internet ág

Egyik nagy kedvencünk a Media Player, melynek számos hasznos és káros funkciója el van rejtve előlünk. Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy videó nézés előtt a Media Player automatikusan megkeresi, letölti és feltelepíti az esetlegesen hiányzó codec-eket. Ez néha jó, de többnyire csak idegesítő időveszteség. Kapcsoljuk ki ezt az Internet - Windows Media Player - Advanced Options modulnál: vegyük ki a pipát az "Allow automatic Codec downloads" elől. Nini, van itt más is... "Enable DVD functionality" -- ha van DVD olvasónk a gépünkben és szeretnénk a Media Playerrel DVD-t nézni, kapcsoljuk be az opciót! Hoppá, a Media Playerrel MP3-at is lehet kódolni! Persze ez a lehetőség csak a MP 8-tól kezdődően érhető el. Ha használni akarjuk, állítsuk be az Internet - Windows Media Player - MP3 Encoding alatt a különböző rate-eket, és máris kódolhatjuk a zenéinket MP3-ba... A WMP egyik rossz tulajdonsága, hogy szeret rólunk információkat elküldeni. Ha ez nem tetszik nekünk, kapcsoljuk ki az Internet - Windows Media Player - Send User GUID modulnál!

Startup/Shutdown ág

Gyakran előfordul, hogy egy program kiakad, és nem vesszük észre, mert esetleg a háttérben fut. Kikapcsolásnál aztán láthatjuk, hogy már nem dolgozik, mert nem képes kilépni sem. Ezen programok lelövését automatizálhatjuk a Startup/Shutdown - Windows NT/2K/XP - AutoEnd Programs modul segítségével. Ilyenkor nem ugrik fel ablak, hanem a Windows automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül lelövi a kifagyott programo(ka)t. Ugyanezen opció elérhető Windows9x alá is, egy ággal feljebb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények