98lite -- Karcsúsított Windows, 1. rész

Bevezetés

Ez a leírás azoknak szól, akik a Windows 98/98 SE/ME valamelyik verzióját használják. Tudjuk, hogy sokan inkább áttérnek az újabb asztali Windowsok valamelyikére, de jópáran még mindig a "régebbi" rendszereket használják szimpátia, erőforrás-felhasználás vagy éppen anyagi megfontolások miatt. Márpedig egy újabb, színesebb-szagosabb Windows verzió egy régebbi géppel párosítva ritkán nyújt kellemes élményt (nota bene: az egész PC iparág eladási jelentős mértékben függnek egy-egy újabb Windows verzió megjelenésétől, nem véletlenül).

Azoknak szeretnénk ezzel a cikkel segíteni, akiknek elegük van a sok-sok kék halál okozta sokkból, amelyek után nagyon gyakran nincs rendes visszatérés, csak az adatvesztéssel megspékelt reset gomb segít. Tudni kell, hogy a Windows erőforrás-igényét nagyban befolyásolja az, hogy az Internet Explorer integrálva van-e a kezelőfelületbe. A Microsoft egyik legfőbb érve volt az ellene indított antitröszt perekben, hogy az Explorert lehetetlen úgy eltávolítani a rendszerből, hogy annak integritása ne sérüljön. Okos emberek azonban még a Microsoft mérnökein is túltettek, és létrehozták a létrehozhatatlant.

98lite

Így hívják azt a programot, amit a Brooks Innovationnél megalkottak. Nevével ellentétben nem csak a Windows 98-hoz használható, hanem a 4-es verziótól kezdődően a Millenium Editionhöz is. Windows 95 esetén nem lenne értelme a 98lite-nak, hiszen annak erőforrás-igénye elég kicsi -- legalábbis mai szemmel nézve. A program preview verziója letölthető a litepc oldalairól. Csak néhány csemege a lehetséges eltávolítható részekből:

  • Internet Explorer
  • Media Player
  • DirectX
  • Data Access Objects
  • Active Movie
  • help fájlok, stb.

A 98lite segítségével nagy mértékben testre szabható a Windows és nagyon sok olyan alkotórész "kipucolása" lehetségessé válik, amit a Windows Telepítő nem ajánl fel. Pedig mi nem feltétlen használnánk mindegyiküket, de ami még fontosabb: ha tényleg winchester helyet és sebességet nyerhetünk elhagyásukkal, végképp nem ragaszkodunk hozzájuk.

A sok "felesleges" rész eltávolításával így lemezterületet spórolhatunk, ami persze ma már gyengécske érv, a több 10 gigás merevlemezek korában. Ugyanez áll a használt RAM-ra (memóriára) is, bár itt is kontrázhatunk úgy, ahogy azt az előbb tettük. Ne feledjük ugyanakkor, hogy most nem a csili-vili Pentium 4-es gépünkre, hanem apu elavult 486-osára akarjuk felvarázsolni a rendszert, hogy anyu azért tudja olvasni a főnöke által küldött legújabb Word dokumentumokat, illetve apunak se kelljen a tombolán nyert digitális kamerájáról a mi gépünkre mentenie (itt jegyezzük meg, hogy a fenti érvelés akkor is igaz, ha mi vagyunk apu/anyu, és gyermekünk első gépét akarjuk értően összerakni, ámde olcsón megúszni, így nagypapa 486-osát csaklizzuk el).

Használat

A programot kétféleképpen is lehet használni: egy vadiúj telepítés alkalmával, illetve egy már feltelepített Windowsra alkalmazva. Ez utóbbit ugyan mi még nem próbáltuk, de az eddigi tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, hogy úgy működik, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva...

Vadonatúj Windows telepítésekor először indítsuk el a letöltött programot. Önkicsomagoló a file, de rákérdez, hová is szeretnénk őt pakolni. Válaszoljunk neki, majd ha végeztünk, lépjünk abba a könyvtárba, ahová kicsomagoltuk a programot, és indítsuk el a 98lite.exe-t.

A program közli velünk, mire is van tulajdonképpen (a szokásos marketing szöveget kapjuk tőle), aztán elérünk a "főmenübe". Itt 4 pont közül választhatunk:

  1. Sima telepítés: a szokásos mód.
  2. Vezélésátvétel: ezt a pontot kell választanunk, ha már korábban feltelepített Windowsra szeretnénk alkalmazni a 98lite-ot.
  3. Kezelőfelület cseréje: itt lehet válogatni a különböző kezelőfelületek között!
  4. Takarítás: itt gyakorlatilag semlegesíthetjük a 98lite-ot, az általa módosított összetevők visszakerülnek eredeti állapotukba.

A fenti menüpontok közül az 1-es és 3-as pontokat elemezzük részletesebben, a másik kettő magától értetődő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt