SP2: telepítési problémák és orvoslásuk

A szervizcsomag telepítése

A legjobb védelem a megelőzés. Ha már tudjuk, milyen problémákkal kerülhetünk szembe, érdemes felkészülni rájuk, hogy képesek legyünk azokat megoldani. Így csak a lehető legkevesebb időre áll le rendszerünk. A felesleges műveletek elkerülésével rengeteg időt, fáradságot és bosszúságot takaríthatunk meg. Kezdjük hát a legelején.

1. A javítócsomag beszerzése és elegendő szabad tárhely biztosítása

Hirdetés

Mint közismert, a Windows XP augusztusban (a magyar változat csak októberben) megjelent második nagy javítócsomagja (SP2) nem tartozik a kisméretű, flopiról telepíthető szoftverfrissítések közé. Akinek nincs széles sávú internet-hozzáférése, és nem különösebben gyakorlott a 2-300 MB méretű fájlok letöltésében, az jobban teszi, ha valamelyik hazai számítástechnikai magazin megfelelő CD mellékletét szerzi be rendszere frissítéséhez.

A Microsoft Magyarország hivatalos letöltőközpont weboldalán WindowsXP-KB835935-SP2-HUN.exe néven megtalálható javítócsomag mérete 272 556 776 bájt (az angol nyelvű csomag fájlja WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe, mérete 278 927 592 bájt), amelynek letöltése még ADSL 512-es kapcsolattal is hosszú időbe telik. Telepítéshez pedig nem kevés további tárhely is szükséges. A Microsoft maga az alábbi adatokat adta közre a javítócsomag tárigényéről:

 

Szabad tárterület Mire elég a megadott szabad tárhelykapacitás?
600 MB Ez a minimális tárhelyigény, ami még nem rontja le a Windows XP biztonságos működését.
1,5 GB-ig Nem elegendő a helyi telepítő források alkalmazására.
1,5–2 GB A telepítő források és a használt CAB fájlok számára épp elég a hely.
2 GB felett A telepítő források mellett az összes CAB fájl számára elegendő a hely.

2. Érjük el, hogy mindenképp felismerje a hardvert a rendszer!

Általánosan javasolható tanács, hogy amennyiben rendszereinken hardvercsere (hálózati-, video- vagy egyéb kártya, modemcsere, új merevlemez, DVD-író beszerelése stb.) történt, érdemes egy teljes újraindítást végezni, ami nem csak abban áll, hogy megnyomjuk a reset gombot. Ilyenkor gépünket és minden kapcsolódó hálózati eszközünket – routert, HUB-ot, switch-et, modemet, kábelmodemet és hasonló eszközöket – néhány másodpercre fizikailag is áramtalanítsuk, mert e nélkül bizony néha előfordulhat, hogy a Windows nem tökéletesen azonosítja, így nem megfelelően veszi használatba az összes rendelkezésre álló rendszerelemet.

3. Mit tehetünk, ha mégis el kell távolítani az SP2-t?

Normális körülmények között a telepített programokat a vezérlőpult Programok hozzáadása… appletjén keresztül egyszerűen eltávolíthatjuk, különösen, ha a Windows RollBack funkcióját nem kapcsoltuk ki előzőleg. Az SP2 készítőinek minden igyekezete ellenére előfordulhatnak olyan – remélhetőleg csak átmeneti – helyzetek, amikor különböző, rendszerint harmadik féltől származó programokkal fellépő szoftverütközések miatt le kell mondanunk az SP2 csomag nyújtotta javításokról, szolgáltatásokról. Az SP2 csomag eltávolítása rendszerint ugyanúgy fájdalommentes, és csak minimális emberi közreműködést igényel, mint a telepítése, ám ha a folyamat megakad, vagy el sem indul, akkor még egy utolsó próbát tehetünk. A Start menü Futtatás... parancsára megjelenő parancssorba a %windir%\$NtServicePackUninstall$\spuninst\spuninst.exe parancsot kell beírnunk, és az Enter gomb lenyomásával elindítanunk.

Amennyiben e módon sem sikerül megszabadulnunk a nem kívánt szoftverektől, kénytelenek leszünk további megoldásokat keresni a Microsoft Tudásbázis 875350 és 875355 számú írásaiban. Az SP2 csomagban integrált javításokról a support.microsoft.com/?kbid=811113 címen találhatunk magyar nyelvű hivatalos összefoglalót, amelynek segítségével aprólékos kézimunkával egyenként feltelepíthetők a javítócsomag azon elemei, amelyek nem okoznak konfliktust a gépen használatos egyéb szoftverekkel, rendszerekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények