XSetup -- Karcsúsított Windows, 2. rész

Windows, swap file nélkül!

System ág

Újabb kényelmi funkciók. A System - File System - CD Autostart ág alatt található modulokkal az audió és adat CD-k automatikus indítását tilthatjuk le, illetőleg, ha nem tetszik nekünk a Windows CD-playere, más programot is megadhatunk az automatikus indításhoz.

Sok Windows-használó emberrel előfordul, hogy a Windows telepítőanyagát felmásolja a merevlemezre, hogy mindig kéznél legyen, ha szükséges, ettől azonban még a Windows (ha nem onnan telepítettük) mindig az eredeti telepítési útvonalon fogja keresni a szükséges állományokat. A telepítőanyag elérési útvonalát megváltoztathatjuk a System - File System - Folders - System - Windows Folders #1 modul alatt.

Térjünk vissza egy kicsit a sebesség kérdéséhez! NTFS file rendszert használva láthatjuk, hogy minden, a rendszerben rögzített objektumhoz tartozik egy "Last Access" attribútum. Nevéből is adódóan mindig frissül, amikor valaki (akár a rendszer, akár egy felhasználó) hozzányúl egy állományhoz. Ha nincs szükségünk rá, kapcsoljuk ki a System - File System - Windows NT/2K/XP Options - Windows File System Options modullal!

A Windowsokban beállítható, mekkora területet foglaljon le a rendszer a memóriából az I/O műveletek végrehajtására. Ennek mértéke természetesen attól függ, mekkora fizikai RAM áll rendelkezésünkre. A nekünk tetsző méretet beállíthatjuk a System - Memory - I/O Lock Pages modullal, ahol javaslatot is kapunk az optimális foglalásra a RAM méret függvényében. Nagyméretű rendszer-cache is beállítható, amely Windows Server operációs rendszerek esetén automatikusan meg is történik, Workstation jellegű, NT-alapú operációs rendszerek esetében azonban nem. Ha ez utóbbi operációs rendszerek egyikét használjuk, és sok RAM-unk van, nyugodtan kapcsoljuk be a nagy cache használatát, gyorsulni fog tőle gépünk.

Ugyanitt beállíthatjuk azt is, hogy a kernel ritkán használt részei kikerüljenek-e a virtuális memóriába, avagy sem. Mivel a kernel az operációs rendszer magja, nem baj, ha állandóan kéznél van, kapcsoljuk ki a kernel pakolgatását! Szintén itt érhető el még az is, hogy ha 16 bites alkalmazásokat használunk, akkor azok ne egy memóriatartományban fussanak, mert ha valamelyik lefagy, magával ránthatja a többit is. A beállításra azonban fordítsunk különös gondot, mert ha egy 16 bites DLL állomány használatban van, ahhoz más nem férhet hozzá és ez lefagyáshoz vezethet! Az opciók elérési útja: System - Memory - Memory Settings.

A következő beállítást érdekes módon a program 6.2-es verziójában nem találtuk meg, a 6.1-esben azonban tutira benne van, és talán a legfontosabb mind közül! A 6.1-es verzió System - Memory - Swap file usage ágán megtalálható modullal elérhetjük, hogy a Windows addig NE csináljon swap file-t (virtuális memóriát), amíg van szabad fizikai RAM! Agyő winchester kerregés, mondjuk 512 MB RAM mellett! Mindezt gyaníthatóan azért találták ki, mert a Windows nagyon-nagyon szeret swappolni, még akkor is, ha nem kellene.

Röviden ennyit szerettünk volna mondani az XSetupról. A cikkünkben bemutatott modulokon kívül még rengeteg található a programban, sőt, mint azt az első bekezdésekben is említettük, mi magunk is könnyen gyárthatunk újabbakat. A bátrabb, és kevesebb mentetlen adattal rendelkező olvasóinknak így kifejezetten ajánlunk egy kis trükközést, biztosan megéri a ráfordított időt hosszútávon. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a Windows XP megjelenésével a beállítható és beállítandó opciók száma sokszorosára nőtt, az XSetup, és hasonló programok tehát hasznosabbak, mint valaha!

(Shadow)

Köszönjük Shadow-nak az informatív cikket!

Azóta történt

Előzmények