Félúton a lineáris tévé és a VoD között

Szabadon visszatérhetünk az egy hétnél nem régebbi múltba a UPC ingyenes Műsorvisszanéző szolgáltatásával. A foci EB közeledtével sokan örülnek majd a lehetőségnek.

Hét napig visszanézhetők a műsorok

Júniustól a UPC digitális kábeltévét igénylők a szolgáltatáshoz az új Horizon HD Mediaboxot rendelhetik meg, ami lényegesen kisebb elődeinél (az eddig használt Cisco és Philips HD DVR, de még a Pace SD is hatalmasnak tűnik mellette), ennél viszont fontosabb, hogy ezen keresztül érhető csak el a Műsorvisszanéző szolgáltatás, amit a mai napon jelentettek be. Az új funkcióval az elmúlt hét műsorai nézhetők vissza anélkül, hogy ehhez előzetesen be kéne állítani a felvételt at előfizetőnek.


[+]

Ahogy az Invitel IPTV-n elérhető Tegnap TV-je, a UPC megoldása is a felhőből szolgálja ki a kéréseket. Különbség viszont, hogy míg az Invitelnél a felhasználó által kezdeményezett rögzítés is távoli szerverekre történik, a UPC-nél külső merevlemezt kell csatlakoztatni a beltéri egységhez, ami a szolgáltatótól bérelve havi ezer forintos áron érhető el (Seagate Expansion STEA500400), vagy USB-n keresztül saját tároló is illeszthető a médiaboxhoz, ekkor a korábbi adatok törlődnek, a speciális kódolás miatt még másik Horizon HD Mediaboxokkal sem lesz visszanézhető a felvett adás.

A UPC minimum 160GB-os, maximum 500GB-os merevlemezek használatát javasolja, de természetesen ennél nagyobb kapacitású USB 2.0 vagy 3.0 tárolók is bevethetők, ahogy saját felelősségre Pendrive, vagy SSD is csatlakoztatható. Hivatalosan azonban csak a forgótányéros merevlemezek támogatottak. Amennyiben 0,5A nem elég a meghajtáshoz, külső tápra lesz szükség. Persze csak ha tényleg helyi rögzítésre vágyik az ember, a UPC kutatásai szerint ugyanis sok esetben még aznap, de 60-65 százalékban hét napon belül visszanézzük amiről lemaradtunk, ezután már nem nagyon van szükség a felvételekre, arra pedig ott van a csehországi adatközpontban tárolt adathalom.


[+]

A Műsorvisszanéző automatikusan elérhető az új médiaboxot használó digitális tévécsomagok mellé, fizetni sem kell érte. A meglévő dobozokat az ügyfelek kérésére díjmentesen, fokozatosan cseréli le a szolgáltató. Ez kétféleképpen történhet: elvégezhetik a munkát a szerelők, vagy az előfizetők önállóan is összerakhatják a rendszert. Ebben az esetben a UPC boltjaiban, vagy postai úton szerezhető be a készülék, egyúttal a régi is leadható. Meg kell jegyezni azonban, hogy a Műsorvisszanéző használatához egy digitális kábeltévé-IPTV hibrid megoldást választott a UPC, így az internetes előfizetéssel is rendelkezők kapnak a csomagjukban foglaltakon felül 30 megabites dedikált sávszélességet, a többiek pedig egy kábelmodemet, amit kizárólag az időeltolásos tévézéshez tudnak majd használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények