Félúton a lineáris tévé és a VoD között

Szabadon visszatérhetünk az egy hétnél nem régebbi múltba a UPC ingyenes Műsorvisszanéző szolgáltatásával. A foci EB közeledtével sokan örülnek majd a lehetőségnek.

Mindent egyszerre nem lehet

Induláskor a visszanézhető csatornák között 21 SD és 5 HD szerepel, ami a magasabb felbontás tekintetében az M1 HD, Duna HD és M4 HD mellett az M2 HD / Petőfi TV HD adásait jelenti. Ez valóban öt külön tematika, de csak négy programhely. A Műsorvisszanéző részletes csatornakiosztását tanulmányozva kiderül még, hogy várakozás nélkül bekapcsolódhatunk az adott műsorba akkor is, ha lekéstük a kezdést (Time Shifting), viszont néhány esetben a tartalomszolgáltatókkal kötött megállapodás értelmében a reklámok átpörgetésére nem lesz mód, illetve előfordulhat, hogy egy-egy filmet a szerzői jogi szabályozás értelmében nem rögzíthet a UPC, így ezeket nem lehet máskor megnézni, hacsak a helyi rögzítést nem aktiválták időben.

Horizontális menü Horizontális menü
Horizontális menü [+]

Az új rendszerben átmenetileg némi kellemetlenség érheti azokat, akik eddig aktívan használták a digitális tévézéshez kapcsolódó kiegészítő funkciókat: a Horizon HD Mediabox jelenleg nem támogatja a sorozatfelvételt, minden epizódot manuálisan kell hozzáadni a listához (kérdésünkre Kiss Huba, a vállalat PR vezetője azt válaszolta, hogy a TV Tárban a legtöbb teljes sorozat elérhető, egyelőre ez váltja ki a funkciót), néhány hónapra le kell mondani a Horizon Go alkalmazáson keresztül indított rögzítésről, távoli elérésről és a multiscreenről, a Videótárról (TVOD) és az eseti díjas tartalomvásárlás lehetőségéről, de a MyPrime előfizetéshez kapcsolódó tartalmak hozzáférhetők maradnak. Ezek a funkciók ősztől lesznek elérhetők az új eszközökön, amikorra egyébként további tévécsatornákat is bevonnak majd a Műsorvisszanézőbe a tervek szerint.

Párhuzamos rögzítésre sincs mód az új médiaboxszal, a UPC álláspontja szerint ez egyre kevésbé jelent majd problémát, hiszen arra készülnek, hogy a jövőben minden műsort visszanézhetünk majd a távoli szerverek segítségével. Aki addig is ragaszkodik hozzá, hogy rögzítsen és közben tévézzen is, a kódolatlan digitális adások közül választhat. Az alkalmazások közül a Google globális szabályzata alapján kikerült a YouTube, amit a Vimeo helyettesít majd.

A Videótár ősztől lesz teljes, a MyPrime már megy
A Videótár ősztől lesz teljes, a MyPrime már megy [+]

A felhasználói felület megújulásának köszönhetően a szemnek kellemes, természetesen horizontális kialakítású menü fogadja a tévézőket, bekerült a műfajok alapján listázott műsorjegyzék, viszont továbbra sincs személyre szabott ajánlórendszer, tehát az előzményekre építő javaslatokkal nem találkozhatunk. A visszanézhető műsorok jelölése az elektronikus műsorújságban lehetne hangsúlyosabb akár színes kiemeléssel a magába visszaforduló nyíl helyett, Carra Anita (marketingvezető) azt ígérte, amennyiben az előfizetők igénylik, a visszajelzések mentén módosítanak rajta.

Azóta történt

Előzmények