Mozilla Magyarország 2014

Magyarországi Web Konferencia 2014, Budapest

A Magyarországi Web Konferencia 2014 rendezvénynek ismét az Óbudai Egyetem adott otthont. Bár előzetesen több mint 1000 ember regisztrált a rendezvényre, végül – a tavalyi részvételhez hasonlóan – 650-nél többen ültek be az előadásokra. A web és az azzal összefüggő technológiákkal kapcsolatos előadások mellett a startupok és a Firefox OS/webapp-fejlesztők számára is bemutatkozási lehetőséget biztosított a konferencia.

A program nagyon színes és tartalmas volt, így azoknak, akik kihagyták a konferenciát, azt javaslom, hogy pörgessék át a programot, amelyben az előadások diái és a videók is fellelhetőek.

Mozilla Magyarország 2014

A Mozilla támogatóként idén is segítette a szervezést, és helyet kapott az aulában is egy asztallal, ahol a Firefox OS és más Mozilla-projektek népszerűsítésére is alkalmunk nyílt. Idén két külföldi előadó is érkezett a Mozillától, így a tavalyi nagy sikerű Christian Heilmann keynote előadása után idén Angelina Fabbro tartott hasonló előadást a Firefox újonnan, fejlesztők számára létrehozott Firefox Developer Editionről. Emellett Andrzej Mazur tartott még két előadást, az egyiket általános HTML5 játékfejlesztéssel kapcsolatban, és egyet a Firefox OS teremben, kifejezetten a Mozilla operációs rendszerről. Nagy újdonság, hogy volt dedikált Firefox OS/webapp-fejlesztői tematikus terem is a webconfon, ahol a hazai fejlesztők is bemutathatták elkészül alkalmazásaikat, és megoszthatták tapasztalataikat a Firefox OS és a webes alkalmazások fejlesztésével kapcsolatban. Megújultak és Mičko Gabriel révén elektronikussá váltak kvízeink, amelyet már mobil eszközről lehetett kitölteni. Karóczkai Krisztián révén pedig a FirefoxOS guggolós játékával mozgattuk meg a látogatók ülésben elgémberedett lábait.

A vendégek beszélgethettek a Mozilla külföldi előadóival és a hazai aktivistákkal, Mozilla-relikviákat gyűjthettek be, és a 10 éves Firefox ünneplésével kapcsolatban pólókiállítást tekinthettek meg, majd az esemény végén közös tortázásra invitáltunk mindenkit, aki ellátogatott a konferenciára.

A Mozillával kapcsolatos előadások:

Angelina Fabbro: Super Mysterious Developer Tool Thing

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#i2014_00

Videó: http://youtu.be/-LPZMgRIXJc

Andrzej Mazur: HTML5 Games

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#ii2014_02

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Wpfs9HTFFCk

Gabriel Mičko: MÁV Menetrend

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_01

http://micko.sytes.net/prezi/WebConfPrezi/public_html/

Szmozsánszky István: HelpApp és Checkinfox

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_01

http://slides.com/flaki/webkonf2014-fxosapps

Réczi Zsolt: Térképes alkalmazásfejlesztés

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_03

http://webconf.hu/sites/default/files/f4.pptx

Karóczkai Krisztián: Táblás játékok

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_04

Videó: http://youtu.be/W8InY8mQ89E

Nagy-Varga József Ferenc és Váradi Zoltán: FitFox

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_05

https://docs.google.com/presentation/d/1BOjo_d1kz_aFMSiOwRY2Ou28CL7E25ZUW19ZWEUYQ_Y/edit?usp=sharing

Gautier Bálint: Color picker

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_06

http://webconf.hu/sites/default/files/f6.pdf

Karóczkai Krisztián: Fox & cock

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_07

http://prezi.com/3weydtakdgbx/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Andrzej Mazur: 3D games

Előadás: http://webconf.hu/2014/program#f2014_08

http://end3r.com/slides/huwebconf-fxos/

Köszönhetően a sok programnak és a jó társaságnak, hamar el is telt az a tíz óra, amelyet a konferencián töltöttünk. Köszönöm a segítséget a helyszínen dolgozó önkénteseknek, mozillásoknak: Karóczkai Krisztián, Flaki, Angelina Fabbro, Andzrej Mazur, Mičko Gabriel, Úr Balázs, Réczi Zsolt, István Norbert Péter, Nagy Gergő és Eszternek is – mint hivatalos rókalány. Azt gondolom, hasznos nap volt ez is – akárcsak a tavalyi – és sok emberrel sikerült megismertetni a Mozilla céljait, elveit és projektjeit. Remélem még nagyon sok ilyen konferencián vehetünk részt, s bízom benne jövőre is ott leszünk!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények