Mozilla Magyarország 2014

Őszi rendezvények

Software Freedom Day, Szeged (november 20.)

A szegedi szabad szoftveres találkozó évek óta az egyik kedvenc rendezvényem, s nem csak azért, mert jó hangulatú konferencia és érdekes előadások is vannak, hanem mindig örülök, ha sikerül rést vágni a szakmai találkozók Budapest-központúságán. Ezek tükrében mindig jó előre betervezem, hogy meglátogassam ezt a rendezvényt, s idén sikerült három Mozilla-előadással hozzájárulni a program színesítéséhez: a magam részéről egy általános Firefox OS előadást tartottam, míg Karóczkai Krisztián a Firefox OS fejlesztésével és a Firefox OS és a webalkalmazás-fejlesztés egyetemi oktatásával kapcsolatos tapasztalatai osztotta meg a publikummal.

Előadások:

Szalai Kálmán: FirefoxOS beszámoló

Hirdetés

http://sfd.org.hu/firefoxos-beszamolo

Előadás: http://www.slideshare.net/KAMI911/firefox-os-beszmol

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=xVxTlW8z5o

Karóczkai Krisztián: Firefox OS – Közel egy év teljes szabadság a hazai felsőoktatás mobil képzésében

http://sfd.org.hu/firefox-os-koezel-egy-ev-teljes-szabadsag-hazai-felsooktatas-mobil-kepzeseben

https://www.youtube.com/watch?v=aV3KZUNDRY8

Karóczkai Krisztián: Olyan mint a Rock & Roll, RókAPPok Woodstock kapujában...

http://sfd.org.hu/olyan-mint-rock-roll-rokappok-woodstock-kapujaban

A rendezvényen a Fedora asztala mellett Mozilla-asztal is volt, és itt demóztuk a Firefox OS-es telefonokat és mutattuk be a Firefox, valamint a többi Mozilla projekt újdonságait. A Firefox 10. születésnapjához kapcsolódva Szegeden is tortával vendégeltük meg a konferenciára kilátogató embereket.

Az eseményről készült képek.

Vday, Budapest (november 27.)

Idén meghívást kaptunk a Vday szervezőitől, hogy képviseljük a Mozillát a rendezvényen, ahol a Fedora önkéntesei is jelen voltak. Lívia segítségével mutattuk meg az új Firefox OS 1.3-at futtató Alcatel OneTouch Fire E készüléket az érdeklődőknek, és válaszoltunk a felmerült kérdésekre. A rendezvényre előadással nem készültünk, csak a Firefox OS és a Firefox újdonságainak bemutatása volt a cél.

Firefox OS: fejlesztői nap (december 6.)

Karóczkai Krisztiánnal és Flakival közösen szerveztünk egy fejlesztői napot, amelynek célja egy alkalmazás közös elkészítése volt. Az elkészítendő alkalmazás az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztások megjelenítését biztosítja a Firefox OS vagy webalkalmazások futtatását biztosító készülékeken. A riasztásokat az OMSZ kistérségenként adja meg, és ehhez rendeltük hozzá a kistérséghez tartozó városokat, amelynek GPS-koordinátái alapján vizsgáljuk meg az aktuális tartozódási helyhez rendelt riasztásokat.

A jó hangulatú közös hackelés eredményeképpen elkészül alkalmazás forráskódja szabadon elérhető.

Továbbá ezen a rendezvényen jelentette be Karóczkai Krisztián a megújult Mozilla Magyar Közösség Firefox OS fejlesztői partner és megbecsülési programjáról, amelynek részleteit hamarosan egy külön cikkben itt is bemutatjuk.

Budapest.mobile: The Firefox OS (október 27.)

A Budapest.mobile meetup csapata meghívta Robery Nymant a hacks.mozilla.org szerkesztőjét és fejlesztőt, hogy tartson előadást a Firefox OS-szel kapcsolatban. Így adódott a lehetőség, hogy Moldován Eduárd szervezésében egy Firefox OS-szel kapcsolatos meetup szerveződjünk október végére.

Az előadások az alábbiak voltak:

KAMI: Firefox OS intro

http://www.slideshare.net/KAMI911/6-facts-about-open-web-and-firefox-os

Flaki: MozFest report

http://slides.com/flaki/embraceopen

Robert Nyman: Firefox OS learnings & visions, WebAPIs

http://www.slideshare.net/robnyman/firefox-os-learnings-visions-webapis-budapestmobile

Az előadást több mint két tucat fejlesztő követte a McKinsey&Company különleges enteriőrrel rendelkező előadójában.

Competences for All, Budapest (szeptember 30.)

Felkérést kaptunk a OpenBadges bemutatására, amely a Mozilla képzéseket és tanulmányok felismerhetőségét segíteni kívánó projektje és szolgáltatása. AZ OpenBadges rendszerben a diákok digitális kitűzőket gyűjthetnek a kiállító szervezetektől (például iskoláktól), és ezeket a gyűjteményeket tehetik közzé honlapjukon, Facebook-profiljukon és egyéb digitális formában, valamint nyomtatásban is. Az Európai Unió által tervezett Youth Passport, illetve az ERASMUS+ programjainak képviselői érdeklődnek a képzéseket és kompetenciát megjelenítő egységes, független és nyílt rendszer iránt. Az elhangzott prezentáció és élő bemutató diái elérhetőek.

Firefox OS vs. Android konferencia, Budapest (szeptember 27.)

Egyéves lett a Mozilla mobiltelefonos rendszere, a Firefox OS. Ennek kapcsán az Óbudai Egyetem és Magyar Mozilla Közösség egy konferenciát szervezett, amely gyakorlati szemlélettel, a két rendszerre történő programfejlesztés módját, illetve példaalkalmazásokon keresztül néhány programot mutatott be jól meghatározott témakörökben. Az előadások mellet telefon- és tabletsimogatón keresztül lehetett megismerni a jelenlegi és hamarosan megjelenő készülékeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények