Kinevezték a Mozilla új elnök-vezérigazgatóját


Chris Beard

Sajnálatos módon az utóbbi időben a Mozillának elég nagy problémát jelentett a megfelelő vezető megtalálása. Mint azt ismeretes, idén áprilisban választották ki a korábbi CTO-t, Brendan Eichet, a JavaScript, valamint a Mozilla Projekt egyik atyját, aki a nagyjából egy éve üres pozíciót töltötte be, de mindössze 10 napig. Távozásának okairól itt és itt lehet olvasni.

Ezek után, még 2014 áprilisában tért vissza a Mozillához Chris Beard, elfogadva a vállalat ideiglenes vezérigazgatói címét, és így csatlakozott a társaság igazgatótanácsához.

Beard először 2004-ben csatlakozott a Mozillához, éppen a Firefox 1.0 megjelenése előtt. Azóta sok mindenben részt vett a cég életében, s a hosszú évek alatt számtalan fontos feladatot vállalt az üzletmenet felvirágoztatásában: a termékfejlesztéstől kezdve a marketingen, innováción, kommunikáción keresztül a közösség és felhasználói elkötelezettség fejlesztésével bezárólag.

Mielőtt az ideiglenes vezérigazgatói posztot elvállalta, közel egy évet töltött a Greylock Partners kockázatitőke-befektető társaságnál.

A Mozilla Corporation a Mozilla Alapítvány teljes tulajdonú leányvállalata, amely a gazdasági tevékenységeket, licenceléssel kapcsolatos teendőket végzi, annak érdekében, hogy az alapítványt a nonprofit, a közjó megteremtése érdekében felvállalt célok eléréséhez hozzásegítse.

Mióta Beard áprilisban visszatért a Mozillához, az alábbi fontos mérföldköveket érte el a közösség:

  • kiadták az utóbbi idők legnagyobb frissítését hozó Firefoxot, amely teljes felületi újratervezést,könnyű testreszabhatóságot és a Firefox Accounts szolgáltatást biztosította
  • a Firefox OS új szolgáltatóknál jelent meg, és új készülékek érkeztek: a ZTE Open C és Open II, valamint az Alcatel ONETOUCH Fire C és a Mozilla új fejlesztői készüléke, a Flame
  • tovább folytatódik a Firefox OS ökoszisztéma növekedése, új szolgáltatóknál és új országokban jelennek meg a készülékek
  • a Mozilla harcba szállt a hálózatsemlegesség megteremtése érdekében
  • júniusban elindult a Marker Party éves kampány az internet kultúrájának, működésének és polgárságának oktatására. A számos közösség által szervezett események elindulását Barack Obama az Egyesült Államok elnöke jelentette be a Fehér Házban tartott Maker Fairen

Azóta történt

  • A szabad szoftveres közösség a SZIN-en

    Idén a Szegedi Ifjúsági Napokon kaptunk lehetőséget arra, hogy bemutassuk a szabad szoftvereket a fesztiválra látogató vendégeknek. Rengeteg kérdést kaptunk, érezhető volt az érdeklődés, és sokak számára már nem volt ismeretlen a szabad szoftverek mibenléte.

Előzmények