Letiltott ADSL

Letiltott ADSL

Az Invitel letiltotta egy előfizetőjének ADSL-hozzáférését, miután a Microsoft Corporation jogi képviselőjétől úgy értesült, hogy az ügyfél szerzői jogokat sértő tevékenységet folytat a hálózaton – derült ki testvérlapunk, a Prohardver! fórumának egyik múlt heti bejegyzéséből. Erre a szolgáltatónak a 2001. évi CVIII – az ún. e-kereskedelmi – törvény értelmében joga van, és e jogkövetkezmény alkalmazásának lehetősége szerepel is a cég internetszolgáltatásra vonatkozó Általános Szerződési Feltételeiben.

A szolgáltató nem figyel

Az Invitel nem figyeli az illegális szoftverhasználatot – mondta el lapunk kérdésére Fejes Tibor, társaság termékmenedzsment osztályvezetője, hozzátéve, hogy erre az adott szoftver törvényes gyártója jogosult. A gyártó pedig jogsértés gyanúja esetén a felhasználó IP-címének beazonosítása révén jut el a szolgáltatóhoz – az hogy melyik szolgáltató melyik címtartományt használja és osztja ki a felhasználói között, nyilvános – és szólítja fel a szükséges lépések megtételére. Ilyen esetekben gyakran nem csupán az IP-címet adják át, hanem az illegális használat időpontját és a fájlcserélő hálózatban esetlegesen megadott felhasználónevet is. A szolgáltatónak pedig intézkednie kell a jogsértés megszüntetése érdekében, mert ellenkező esetben őt támadhatja meg jogi úton a szoftvergyártó vagy -forgalmazó.

„A közelmúltban három olyan eset fordult elő, amikor a szoftvertulajdonos megkeresésére fel kellett szólítanunk az illegális szoftverhasználót, majd miután a felszólítás ellenére nem szüntették be ezt a tevékenységet, második lépésként korlátoznunk kellett az ADSL-használatot” – mondja Fejes Tibor. Azóta egyébként mindhárom felhasználó megkereste az Invitelt és megszüntette az esetlegesen fennálló törvénysértést, így mindhárom esetben visszakapcsolták a hozzáférést.

Arra a kérdésünkre, hogy a jogsértést tényének bizonyító erejű okiratban történő elismerése – melyet a szolgáltató kér a kifogással nem élő ügyfelektől – képezheti alapját egy bírósági eljárásnak, Fejes elmondta, hogy az Invitel ilyen esetekben nem indít eljárást és a jogsértő előfizetők adatait másnak nem adta ki.

Illegális kulcsmásolás

A Microsoft Magyarország szerint az anyavállalat úgy értesült, hogy az érintett Invitel-ügyfél fájlcserélő hálózaton keresztül osztott meg egy ún. kulcsgeneráló programot, amellyel a Microsoft Windows operációs rendszerek és Office irodai programcsomagok használatához szükséges termékkulcsok állíthatók elő. A Microsoft Corporation jogi képviselője ezt követően kérte fel a szolgáltatót arra, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a törvénybe ütköző tevékenység mielőbbi felfüggesztésére, a kulcsgenerátor szoftver webről történő eltávolítása vagy az ahhoz történő hozzáférés megakadályozása révén.

Amint azt Papp István, a szoftvervállalat hazai leányának szervertermékekért és informatikai biztonságért felelős termékmenedzsere elmondta, az anyavállalat számos forrásból juthat információkhoz a termékeivel kapcsolatos jogsértésekről, többek között kapcsolatban áll számos olyan szervezettel és hatósággal – köztük az FBI-jal is –, melyek fülesekkel láthatják el. Márpedig egy fájlcserélő hálózaton rendkívül egyszerű feladat a felhasználók által megosztott anyagok átböngészése és az IP-címek beazonosítása.

Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy a letiltott ügyfél gépén semmiféle fájlcserélő szoftver nem volt telepítve, számítógépét és az ADSL-hozzáférést csupán teljesen hétköznapi feladatok elvégzésére – böngészés, csevegés, zenehallgatás – használta. Nem rutinos felhasználó lévén nem figyelt az alapvető hálózatbiztonságra sem, sem tűzfal, sem kémprogram-eltávolító alkalmazás nem védte a számítógépét. Papp István szerint ennek fényében egyáltalán nem kizárt, hogy a kifogásolt fájlt nem ő helyezte el a könnyű prédának számító PC-n, talán nem is tudott annak létezéséről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények