2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telekom rovat

Letiltott ADSL

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az Invitel letiltotta egy előfizetőjének hozzáférését, miután úgy értesült, hogy az illegális fájlcserét folytat a hálózaton.

Reakciók a fórumból

A fórumban az eset rövid idő alatt parázs vitát indított el. A hitetlenkedő fórumozók kezdeti tanácstalansága után a második napon már egyre élesebb vélemények fogalmazódtak meg. Chip borúlátó mondatai fejezik ki talán leginkább az általános döbbenetet: „olyan ez, mintha a postán mindenki levelét kibontanák és végigolvasnák.” A gyanú persze mindjárt felmerül egy ilyen esetnél: hogyan és honnan szerez információkat a szoftvergyártó az otthoni gépeken lévő magánfelhasználású szoftverekről? A válasz lehet az, hogy egy ismerős bejelentést tesz a megfelelő helyen, tehát nem kell mindjárt "kiszivárgásra" gondolnunk, moonman szerint a szerződésekben benne van, hogy a használt rendszer nem küld személyes adatokat. Ha kiderülne az ellenkezője, jó eséllyel lehetne perelni a szoftvergyártót, aki még búcsút is inthetne jó hírnevének. Azt állítja, hogy egyszerűen meg kell bízni a szoftvergyártókban, hogy nem tesznek ilyet. „Őszintén szólva nem tudom elképzelni, mit kezdenének ennyi információval” – mondja a Microsoft termékeihez kapcsolódó híreket saját honlapján gyűjtő moonman, de hozzáteszi azért kicsit bizonytalanul: „remélem, nekem van igazam.”

Hirdetés

Davenport már egyenesen az ombudsmanért kiált: „A kérdés itt az, ha a szolgáltató nem folytathat ilyen adatgyűjtést, akkor az esetleges bírósági eljárás során ezek az adatok valószínűleg fel sem használhatóak, hiszen nem minősülnek legális bizonyítéknak. Ha a szolgáltató gyűjthet adatot a gépemről, akkor megpróbálkoznék egy próbaperrel a tisztességtelen szerződési feltételek miatt, esetleg megkeresném az adatvédelmi ombudsmant, valamint (nem tudom pontosan hogy a internetszolgáltatókat ki ellenőrzi/felügyeli) a fogyasztóvédelmi felügyelet is biztosan örömmel adna tájékoztatást. A számítógépem az én privát szférám, a levelezésem egy postai levéllel egyenértékű. Ha valaki ebben kutat, akkor igenis sérti az adataimat.”

Az ellenérvek időközben egyre hosszabb sort alkotnak. Wamzer civil jogi okfejtése már azt is állítja, hogy az – eljárás egyik alapjául szolgáló – „e-ker” törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Invitelnek nem volt joga megszüntetni a hozzáférési szolgáltatást, sőt, az sem igaz, hogy a Microsoft az Invitelt perelhetné emiatt. Az Invitel egyszerű adatátvitel-szolgáltató, nem felel semmilyen szinten sem a tartalomért, nem is köteles vizsgálni, és értesítésre sem köteles leszedni, illetve a hozzáférést megszüntetni. Az e-ker törvény hivatkozott rendelkezése tipikusan a tárhelyen elhelyezett jogsértő tartalom leszedésére szolgál, nem is vonatkozik az Invitelre a hivatkozott 13. §.

A szerzői jogvédő szervek saját létezésüket indokolják (hosszabbítják) az ilyesmivel, holott nem arra jöttek létre, hogy Kovács Pistikéket kapjanak el, hanem olyan cégeket, ahol 100-1000 munkaállomáson van kalóz Windows... (csak olyan cégből egyre kevesebb van, azoknak meg van jó ügyvédjük, esetleg verőemberük is...) – véli bullseye.

Pr. Galax az egész történetet egy BSA-módszernek tekinti, abból indul ki, hogy az adott programok nem az Invitel szerverén voltak, hanem állítólag egy magángépen. Problémás programot eltávolítani a törvény szerint akkor vagyunk kötelesek, ha azt mi magunk tároljuk. Hogy illegális cselekményt folytatunk-e, az pedig bizonyíték kérdése. Mi volt a bizonyíték, és hogyan jutottak hozzá? Amerikában illegálisan szerzett bizonyítékkal egy gyilkost is felmentenek. Az is illegális, ha valakit megbíznak az adatok megszerzésével, és az illető átadja azokat. Csak akkor bizonyítható a kérdéses jogsértés, ha a másik fél is letölti az anyagot, persze ekkor már határesetben ő is törvényt sért, ugyanis nyilván tudta mit akar letölteni. Egyébként nem valószínű, hogy valaki az óceán túlsó partjáról egy konkrét személyt keresne a mi kis országunkban, ezért necces ez a dolog, inkább – hogy jó páran beijedjenek – a reklámértékre mentek rá. Reklám és blöff – mint egy politikai manőver. A bilincses reklám nem jött be, itt az új módszer – gondolja Pr. Galax.

Az Invitel levele:

Első oldal - Második oldal

Barna József – Krasznay Endre

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.