Leap Motion teszt

Ergonómia, összegzés

Ergonómiai szempontból nem igazán ideális a Leap Motion, mert a felhasználó válla hamar el tud fáradni a levegőben tartott kar miatt. A gyártó természetesen számolt ezzel a problémával, és külön oldalt szentel a helyes és helytelen kéztartás bemutatására. Az ott felsorolt tanácsokat mindenképpen érdemes megfogadni, ha hosszú távon akarjuk használni a kontrollert, és nem csak egy rövid próba erejéig van nálunk. Saját tapasztalataim alapján én azt ajánlanám mindenkinek, hogy próbálja minél alacsonyabbra rakni az érzékelőt, hogy a lehető legkevesebbet kelljen vállból tartani.

Ahogy a bevezetőben is említettem, a jelenlegi szoftverkínálat mellett összességében mi sem voltunk elragadtatva a Leap Motiontől. Néhány speciális alkalmazási területet leszámítva inkább nehezíti, mint könnyíti az irányítást, a tanulási folyamat türelmet és a kelleténél több időt igényel, az apró és finom kézmozdulatok pedig az emberek többségének kihívást okoznak.

Ha a termék hardveres oldalát nézzük, a megvalósítás igazán kiváló (főleg ezen az árszinten), és a precíziós ujj- és kézkövetést igénylő feladatokban köröket ver minden másra. Szoftveres téren viszont még rengeteget kell fejlődnie, mert a fejlesztők többsége még nem érzett rá arra, hogy miként tudja a saját igényeihez idomítani a technikát, és a kezdeti lelkesedés ellenére sokak számára az sem egyértelmű, hogy mihez is kezdjen a Leap Motionnel most, hogy az már mindenki számára elérhető. Szerencsére vannak olyanok is, mint Elon Musk, akik pontosan tudják, mire akarják használni a Leap Motiont.

Amikor minden klappol, nagyon jó tud lenni, de amikor nem, az ember legszívesebben egy fiók mélyére süllyesztené, hogy többet sose kelljen szívnia vele. Az ötlet jó, a hardverrel nincs gond, de ha nem lesznek hozzá minőségi alkalmazások, a kezdeti siker ellenére is a süllyesztőben végezheti. Reméljük, hogy a fejlesztők tesznek róla, hogy ne így legyen.

A Leap Motion persze nem az egyetlen fejlesztés, ami a mozgásérzékelős piac meghódítására tör, a MYO, a WiSee, a Haptix és az újgenerációs Kinect is elérhető lesz a közeljövőben.

A tesztkészülék az IneTrack jóvoltából jutott el hozzánk.

Azóta történt

Előzmények