Leap Motion teszt

Mindent lát

A két kamera CCD-jének felbontása nem ismert, de a sebességre nem lehet panasz: nagysebességű módban 215 képkocka/másodpercre, kiegyenlített módban 115 fps-re, precíziós módban pedig 58 fps-re volt képes, 4-10 ms-os képkockánti feldolgozási idő mellett. Alapesetben kiegyenlített módra van állítva, és a teszt alatt nem tapasztaltam érezhető különbséget a pontosságban a 3 üzemmód között, így ha nincs szükségünk századmilliméteres pontosságra (mert a Leap Motion elvileg ekkora eltérést is képes érzékelni), érdemes kiegyenlített módban hagyni.

Az érzékelés pontossága dicséretes, de az átlagember számára inkább zavaró, hiszen svájci órásmestereket, ékszerészeket és sebészeket leszámítva nem sokan képesek stabil kézzel ennyire finom mozdulatokra, így aztán a kurzor esetenként úgy remeg a képernyőn, mint egy kis kör alakú kocsonya.

Hirdetés

Az érzékelési terület méretéről hivatalos információ sajnos nincs. A „kocka” magassága 7 és 25 cm között állítható (vagy rakhatjuk automatára is), oldalirányban és mélységben pedig tapasztalatom szerint kb. 25-30 cm mozgásterünk van, de ez függ a kezünk helyzetétől, dőlésszögétől is. A kéz és ujjak mozgása, valamint a képernyőn történő leképzés között eltelt idő elenyésző, és messze a legjobb, amit az ilyen „hadonászós” típusú mozgásérzékelős kontrollerek esetében eddig láthattunk.

Miután telepítettük a Leap Motion vezérlőpultját, érdemes egyből létrehoznunk egy fiókot az Airspace-en, mert csak regisztráció után tudunk bármilyen alkalmazást letölteni a Leap hivatalos alkalmazásboltjából. Az Airspace egy helyen gyűjti az összes, boltból letöltött valamint harmadik féltől származó, de a Leap használatát támogató programot, és a boltba is át tudunk innen ugrani, de sajnos ilyenkor átirányít a böngészőbe, az Airspace alkalmazáson belül sajnos még nincs natív boltfelület.

Az eszközt a háttérben futó Leap Motion vezérlőpultról konfigurálhatjuk, itt van lehetőség a követési precizitás beállítására, itt találjuk a diagnosztikai eszközöket és az alkalmazásnaplókat, plusz akad még néhány apróbb opció, de összességében néhány perc alatt letudhatjuk ezt a részt, és később nem is nagyon lesz okunk túl gyakran visszanézni ide.

Minden másra az Airspace-be letöltött alkalmazásokon keresztül van lehetőségünk, még a Windows vagy Mac OS irányításához is külön programot kell feltelepítenünk. Az alkalmazásboltban még csak kb. félszáz program található, és sok létezik Windows és Mac platformra is, de számos olyan is akad, ami csak egy-egy adott operációs rendszeren fut. A boltban elég könnyű navigálni, de jó lett volna, ha az ingyenes alkalmazásokat operációs rendszerenként is külön lehetne szűrni, nem csak egy nagy közös halmazba. A letöltési sebesség is hagy kívánnivalót maga után, néhány tízmegás csomagokra sokszor percekig kell várni, bár ebben benne van a telepítés is (de a tesztelés során használt gépek mindegyikében SSD volt, így a tároló sebessége nem lehetett akadály).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények